bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Op bedplassen staat geen leeftijd. Het komt niet alleen bij kinderen voor, zoals vaak gedacht worden. Er zijn namelijk een heleboel volwassenen die last hebben van nachtelijk urineverlies. We spreken van bedplassen wanneer iemand last heeft van ongecontroleerd urineverlies tijdens de slaap. Het is niet alleen bijzonder onaangenaam. Het heeft een negatief effect op je zelfvertrouwen en de meeste mensen schamen zich ervoor. Op deze pagina geven we je wat meer informatie over de oorzaken en oplossingen voor dit probleem!

Wat is bedplassen?

Bedplassen betreft ongewenst urineverlies tijdens de nacht. Waar de hersenen normaalgezien een seintje geven dat je wakker moet worden voor een toiletbezoek, worden bedplassers niet wakker. Het probleem kan veroorzaakt worden door een slechte communicatie in het lichaam, maar er bestaan een heleboel verschillende oorzaken voor bedplassen.

Bedplassen bij kinderen

De meeste kinderen doen er enige tijd over om zindelijk te worden. Wanneer je kind ouder is dan 5 jaar en nog steeds moeite heeft om ’s nachts de plas op te houden, spreken we over bedplassen. De leeftijd van 5 jaar wordt over het algemeen beschouwd als de gemiddelde leeftijd waarop kinderen ’s nachts zindelijk zijn. Maar ieder kind is anders en het is mogelijk dat jouw kind er wat later bij is.

Bij kinderen kan bedplassen vaak opgelost worden door plastraining. In de meeste gevallen heeft het kind nog niet geleerd om zich bewust te worden van de plasdrang. Het kind moet leren om het signaal te herkennen en erop te reageren.

Bedplassen bij volwassenen

Bedwateren is een aandoening die niet enkel van toepassing is op kinderen. Eén op honderd volwassenen krijgt regelmatig te maken met nachtelijk urineverlies. Het gaat dan niet over enkele druppels urine maar over een complete blaaslediging. Nachtelijk urineverlies is niet alleen onaangenaam. Het brengt een heleboel problemen met zich mee. Het is dan ook belangrijk om als volwassene op zoek te gaan naar de oorzaak van het urineverlies, zodat er ook meteen naar een oplossing gezocht kan worden.

Bedplassen bij autisme

Autisme is vaak de oorzaak van bedplassen bij kinderen, maar ook bij jongeren en volwassenen. Autisme komt in verschillende varianten en er zijn verschillende redenen waarom personen met autisme ook last hebben van bedwateren:

  • Moeite met de begrippen: hoe – wat – wanneer
  • Minder goede communicatie tussen hoofd en lichaam
  • Verscheidene angsten kunnen aan de basis liggen
  • Zich niet bewust zijn van interne prikkels
  • Overprikkeling

Wanneer een persoon met autisme last heeft van ongewenst nachtelijk urineverlies, doe je er goed aan om de oorzaak te achterhalen. Is er een angst om ’s nachts uit bed te komen? Is er te weinig bewustzijn voor prikkels van de hersenen?

Bedplassen bij diabetes

Op het eerste zicht lijken diabetes en bedwateren niet echt met elkaar gerelateerd te zijn. Toch is bedplassen vaak een indicator dat een kind diabetes heeft. Ook volwassenen met diabetes kunnen last hebben van nachtelijk urineverlies.

Bedplassen bij blaasontsteking

Een blaasontsteking of urineweginfectie zorgt er voor dat je overdreven vaak moet plassen, soms maar enkele druppels. Plassen doet pijn en voelt erg onaangenaam aan. Personen die last hebben van een blaasontsteking kunnen tijdelijk gaan bedplassen totdat de infectie genezen is. Een urineweginfectie is meestal makkelijk te behandelen.

Bedplassen tijdens de menstruatie

Veel vrouwen hebben tijdens hun menstruatie last van ongewild urineverlies. Dit urineverlies gebeurt veelal tijdens een inspanning en het valt onder de noemer: stressincontinentie. De oorzaak van deze aandoening is niet bekend, maar je mag ervan uit gaan dat urineverlies tijdens de menstruatie gerelateerd is aan de hormonenhuishouding. Door de hevige veranderingen in hormonen wordt de bekkenbodemspier minder belastbaar.

Wat zijn de oorzaken?

Nachtelijk urineverlies kan verschillende oorzaken hebben. Bedwateren is veelal een onbewust proces. De oorzaak varieert afhankelijk van de medische achtergrond.

Hoge urineproductie

Een te hoge nachtelijke urineproductie zorgt ervoor dat de blaas snel vol is. De hoge urineproductie kan veroorzaakt worden doordat er veel gedronken wordt voor het slapengaan, maar de hoeveelheid urine die geproduceerd wordt kan ook genetisch bepaald zijn.

Spierspasmen in de blaas

Wanneer iemand last heeft van spierspasmen in de blaas, dan zal de blaasspier op onregelmatige tijdstippen plots samentrekken. Dit resulteert in een ongewenste urinelozing. Personen met spierspasmen in de blaas hebben last van bedplassen, ongeacht of de blaas helemaal gevuld is of niet.

Slecht werkende interne wekker

Wanneer we in de loop van de nacht moeten plassen, geven je hersenen een signaal om wakker te worden. Zo krijg je de kans om je naar het toilet te begeven. Wanneer het interne signaal niet aanwezig is of slecht werkt, word je niet wakker om te plassen.

Deze prikkel kan verstoord worden door het feit dat je een vaste slaper bent, maar ook medicijngebruik en andere aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je het signaal van je interne wekker niet opmerkt.

Urineweginfectie

Een blaasontsteking of andere problemen aan de urinewegen kunnen ongecontroleerd plassen tot gevolg hebben.

Psychologische oorzaken van bedplassen

In sommige gevallen kan het doormaken van een traumatische gebeurtenis ervoor zorgen dat mensen gaan bedwateren. Zo kunnen volwassenen plots last krijgen van nachtelijk urineverlies nadat ze een ongeval hebben meegemaakt of een dierbare verloren hebben. Ook psychische aandoeningen, zoals borderline of ADHD, kunnen aan de basis van het probleem liggen.

Oplossingen bij bedplassen

Voor personen die bedwateren, bestaan er een heleboel oplossingen in de vorm van incontinentiemateriaal. Zo zijn er de nachtbroekjes en luiers voor kinderen. Voor volwassenen bestaan er luiers die een grote opvangcapaciteit hebben om de nacht door te komen, zoals kleefluiers en inlegluiers. Als extra maatregel kunnen bed onderleggers gebruikt worden om lakens en matras te beschermen.

Medicatie tegen bedplassen

Afhankelijk van de oorzaak van het bedplassen, bestaan er verschillende types medicatie die deze oorzaak aanpakken. Het gebruik van medicatie tegen nachtelijk urineverlies is enkel mogelijk op aanraden van een arts die vertrouwd is met jouw specifieke situatie.

Er bestaat namelijk geen enkel medicijn dat simpelweg werkt tegen bedplassen. De beschikbare medicatie wordt gebruikt op basis van een specifieke aandoening of aanleiding die het bedplassen veroorzaakt.

Ben je op zoek naar medicatie tegen bedplassen? Neem dan zeker eerst contact op met de huisarts of behandelend arts.

Plaswekker of alarm

De plaswekker is een methode die helpt tegen bedwateren. Door deze methode te gebruiken kan je kinderen leren om wakker te worden wanneer ze een volle blaas hebben. De methode kan ook toegepast worden bij jongeren en volwassenen, maar veelal wordt de plaswekkermethode gebruikt bij relatief jonge kinderen.

Het kind krijgt een speciaal broekje waarin een sensor zit. Wanneer het broekje nat wordt, gaat er een wekker af. Die wekker kan een geluid voortbrengen, maar het kan ook een trilalarm zijn. Wanneer de wekker in de loop van de nacht af gaat, is het de bedoeling dat het kind zelf wakker wordt, de wekker uitzet en naar het toilet gaat. Op deze manier leert het kind om te reageren op het gevoel van een volle blaas.

Meer informatie of advies nodig?

Heb je meer informatie nodig of ben je op zoek naar professioneel advies? Bij Tomcare kan je altijd terecht met je vragen. Onze incontinentieverpleegkundige kan je alvast een heleboel informatie verschaffen of je doorverwijzen naar de juiste arts. Ook voor vragen over incontinentiemateriaal kan je bij ons terecht! Neem dus zeker even contact met ons op met je vragen!

We staan er niet bij stil, maar ongeveer één op tien mannen van boven de 40 heeft problemen met ongewild stoelgang- of urineverlies. Boven de 75 jaar is dat zelfs één op drie. Nog te vaak is incontinentie mannen een taboe maar gelukkig bestaan er oplossingen die het dagelijks leven een stuk draaglijker maken.

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00