bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

10 Tips om droog door de nacht te komen

Nachtelijke incontinentie of bedplassen is een probleem waar niet veel over gesproken wordt. Het is een probleem waar naar schatting 1% van alle volwassene mannen en vrouwen mee te kampen heeft. Om jullie te helpen geven je we alvast 10 tips om de nacht droog door te komen.

Bij Tomcare weten we waar we over spreken. Wij zijn dé online specialist op vlak van incontinentiemateriaal. Onze experts werken dagelijks samen met tal van professionelen en particulieren om telken de beste service te bieden en onze expertise te delen.

Drink niet te veel voor je in bed gaat

Het lijkt misschien voordehand liggend maar als je ‘s avonds veel drinkt, is de kans groot dat je er ‘s nachts ook terug uit moet. Het is daarom een goede regel om niet meer te drinken na 20u. Door minder te drinken in de twee uur voor je in bed gaat verklein je de kans drastisch op een nachtelijk toiletbezoek of een ongelukje.

Als je dorst hebt mag je uiteraard een glas water drinken. Vermijd wel om laat op de avond nog koolzuurhoudende dranken, koffie, thee of alcohol te drinken.

Drink minder cafeïne en alcohol

Alcohol en koffie hebben vaak het effect dat je meer naar het toilet moet. Alcohol is niet alleen een vloeistof op zich maar het onttrekt ook nog eens vocht aan je lichaam. Hierdoor krijg je een grotere instroom aan vocht in je blaas en moet je vaker gaan plassen.

Cafeïne heeft ook een eigenschap dat hier erg op lijkt. Het activeert je blaas waardoor je vaker naar het toilet moet.

Ga plassen voor je in bed gaat

Als je een dagelijks ritueel hebt om naar bed te gaan is het misschien goed om dit eens opnieuw te bekijken. Zorg er voor dat plassen het laatste is wat je doet voor je in bed gaat. Kijk je graag nog even tv in bed dan is dat geen probleem. Eenmaal de tv uit gaat loop toch nog even naar het toilet om je blaas te legen. Zo heb je een goede start van je nachtrust.

Zet een urinaal naast je bed

Als je ‘s nacht wakker wordt en je moet zo dringend plassen dat je het toilet misschien niet meer haalt, dan is een urinaal naast je bed een goede oplossing. Dit geeft je ook weer een gevoel van zekerheid en kan je helpen in geval dat je wakker wordt. Door deze extra zekerheid te hebben en jezelf van een vangnet te voorzien daalt je stressniveau en zal je beter slapen en minder snel moeten plassen.

Een urinaal is een soort fles speciaal ontworpen om makkelijk in te kunnen plassen.

Train je bekkenbodemspier

Incontinentie of bedplassen heeft veel verschillende oorzaken. Een van de oorzaken kan een slechte staat van de bekkenbodemspier zijn. Door elke dag gepaste oefeningen te doen om je bekkenbodemspier te trainen kan je geleidelijk aan je vermogen om op te houden gaan verbeteren.

Een goede oefening om deze te trainen is als volgt:

· span je bekkenbodemspier en sluitspieren op

· houdt deze spanning 6 seconden

· ontspan 6 seconden

Herhaal deze oefening tien keer na elkaar en probeer dit dagelijks even te oefenen.

Maak gebruik van een plaswekker

Een plaswekker is vooral een bekend artikel voor jonge kinderen is dit ook een erg geschikte oplossing voor mensen met last van nachtelijk urineverlies. Wanneer je deze wekker gebruikt voor plaswekkertraining draag je een broekje met een sensor in. Eenmaal deze sensor voelt dat er een beetje urineverlies is zal de wekker afgaan. Doordat je wakker wordt blijft het urineverlies vaak beperkt en kan je de rest van je blaas gaan legen op het toilet.

Door een plaswekker te gebruiken leer je jezelf herkennen wanneer je blaas vol is, ook als je slaapt. Bij kinderen lukt dit vaak na 3 maanden om zelf te herkennen. Het is dus zeker het proberen waard.

Kies gepast incontinentiemateriaal

Het juiste incontinentiemateriaal kiezen voor de nacht is een zeer individuele opdracht. Omdat iedereen anders is heeft iedereen ook andere noden. Meestal, als je niet veel urineverlies hebt, dan is er geen verschil als je materiaal gebruikt voor overdag of ‘s nachts. Heb je last van matige tot zware incontinentie dan is het wel nodig om aangepast materiaal te voorzien voor de nachten. Meer informatie over incontinentiemateriaal voor de nacht vind je hier.

Houdt rekening met het absorptievermogen

Als je moeilijk wakker wordt tijdens het slapen dan is het een goed idee om te kijken naar het absorptievermogen van je materiaal. Omdat de nacht een van de langste periodes is dat we moeten doorkomen zonder toiletbezoek zijn de volumes vaak wat hoger.

Als je wakker wordt met een enorme aandrang en je kan niet meer naar het toilet lopen dan zal het meteen veel urineverlies zijn. Door dan te kiezen voor incontinentiemateriaal met een hoog absorptie volume houdt je het toch droog. Je hoeft je dus niet druk maken om te lekken.

Draag je incontinentiemateriaal juist om lekkages te voorkomen

Naast het absorptievermogen is de pasvorm en het aanbrengen ook een grote factor. Kies dus steeds voor broekjes die mooi aansluiten en niet los zitten rond je middel of aan je lies. Zeker als je een nachtelijke woeler bent en je beweegt vaak is een goed aansluitend broekje van groot belang. Draag voor ‘s nachts een netbroekje met een inlegluier voor een perfecte fixatie en alle comfort. Ook hier is het belangrijk om de juiste maat te kiezen voor jou. Zo garandeer je jezelf om droog de nacht door te komen.

Leg een matrasbeschermer in bed

Als laatste tip geven we je nog een bonus zekerheid als je last hebt van nachtelijk urineverlies. Leg een matrasbeschermer in bed om jezelf ervan te verzekeren dat je het droog houdt. Lekt het andere incontinentiemateriaal toch een beetje, dan heb je als bonus bescherming nog steeds de bed onderlegger.

Gepost op aug 17, 2022

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00