Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

3 tips om langer thuis te wonen met dementie

Thuis wonen met dementie is niet altijd even veilig. Bovendien zijn mensen met dementie vaak angstig en verward en voelen ze zich niet overal even comfortabel, ook niet in hun vertrouwde thuisomgeving. Toch volstaan enkele eenvoudige maatregelen om ook mensen met dementie probleemloos langer thuis te laten wonen. Onderstaande tips helpen u op weg.

1. Creëer een veilige woonomgeving

Wie aan dementie lijdt, is niet altijd even alert en heeft dan ook vaak de neiging om te vallen of tegen objecten aan te stoten. Meubels met scherpe punten zijn dan ook uit den boze. Ook wordt aangeraden om het bed met één kant tegen de muur te schuiven, zodat de kans om eruit te vallen een stuk kleiner is.

Zorg er ook voor dat er zo weinig mogelijk sloten binnen in de woning te vinden zijn. Zo kan u snel te hulp schieten bij paniek.

Behoud tot slot enkel de hoogst noodzakelijke elektrische toestellen. Heeft de patiënt last van incontinentie? Dan zijn ook elektrische dekens te vermijden.

2. Creëer een rustige woonomgeving

Angst en verwarring zijn veelvoorkomende gevoelens bij dementie. Zorg dus voor zo weinig mogelijk verwarrende bewegingen, onverwachte geluiden en drukke patronen in de woning. Haal wapperende gordijnen en opzichtig behang weg, evenals lawaaierige keukenmachines.

Ook paranoïde gedachten zijn geen uitzondering bij dementie. Mensen met dementie hebben weleens het idee dat personen op de televisie of in fotokaders voortdurend meekijken. Geef zulke gedachten geen kans en verwijder objecten die dit soort ideeën kunnen veroorzaken.

3. Creëer een duidelijke woonomgeving

Wie aan dementie lijdt en langer thuis wil blijven wonen, heeft ook nood aan een duidelijke woonomgeving die zo min mogelijk verwarring kan teweegbrengen. Plaats bordjes bij deuren die aanduiden om welke ruimte het gaat, en zorg voor doorzichtige kastdeuren die meteen tonen wat zich binnen in de kast bevindt.

Plak ook etiketten op doosjes en potjes, en zet wasmanden met vuile was niet pal naast kasten met schone kleding. In de toiletruimte kan je prullenbakjes weghalen om te voorkomen dat ze als toilet worden beschouwd.

Wenst u meer informatie over thuis wonen met dementie? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We staan u graag bij met het juiste advies.

Gepost op mrt 23, 2016

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00