bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Correcte wondverzorging in 5 stappen

Correcte wondverzorging in 5 stappen

Een ongeluk is gauw gebeurd. Je valt, stoot ergens tegenaan of loopt op een andere manier misschien een wonde op. De juiste wondverzorging is heel belangrijk en kan behandeld worden met het correcte medisch materiaal want een wonde kan een bron zijn voor infecties met alle nare gevolgen. Gebruik daarom onze 5 stappen voor een correcte wondverzorging om de wonde op de beste manier te behandelen.

1) Stop het bloeden

Vooraleer je een wonde echt kan verzorgen moet je er zeker van zijn dan het bloeden gestopt is. Bij een kleine schaafwonde is dat meestal snel het geval, maar voor grotere wonden kan het zijn dat je een beetje moet stelpen. Gebruik hiervoor best een steriel kompres. We hebben tal van medisch materiaal in onze webshop. Zo vind je verschillende steriele wondverzorgingsproducten in ons aanbod zodat je zeker met de juiste middelen aan de slag gaat.

Blijft de wonde toch langer dan 10 minuten bloeden, dan raden we je aan contact op te nemen met een arts. In dat geval kan het zijn dat er een andere behandeling of hechting nodig is.

2) Maak de wonde schoon

Het wordt wel eens vergeten maar gewoon een pleister op een wonde aanbrengen is niet voldoende. Er kan namelijk nog vuil in de wonde zitten. De beste manier om een wonde te reinigen is met zuiver water en (liefst vloeibare) zeep.

Probeer zoveel mogelijk deppende bewegingen te maken en vermijd dus dat je over de wonde wrijft. Je zou er de gevoelige huid mee kunnen beschadigen en opnieuw laten bloeden. Ook het drogen van de wonde doe je met deppende bewegingen.

Zie je echter dat er vuil of splinters achterblijven die je zelf niet kan verwijderen dan raadpleeg je een arts.

3) Ontsmetting

Ook al lijkt de wonde helemaal proper, er kunnen steeds minuscule deeltjes vuil achterblijven die gevaar voor infectie met zich meebrengen. Daarnaast is de beschadigde huid hoe dan ook gevoeliger en worden dankzij het ontsmetten de microben gedood.

Gebruik bij voorkeur een ontsmettingsmiddel op waterbasis en dep dat met een steriel doekje op de wonde. Gebruik eventueel nog een droog doekje om het overtollige water op te nemen.

4) Een pleister op de wonde aanbrengen

Hoewel er vroeger vaak werd gezegd dat je een wonde zoveel mogelijk moest blootstellen aan de lucht zijn wetenschappers daar intussen van teruggekomen. Een wonde die je blootstelt aan de lucht zal inderdaad sneller een korstje krijgen, maar die vertraagt in feite het genezingsproces.

Door de wonde af te dekken en vochtig te houden zal de huid zich dus sneller herstellen en verlaagt het risico op littekens. Voorwaarde is wel dat je een pleister of verband op de juiste manier aanbrengt.

5) Regelmatige verzorging

Een pleister of verband moet je natuurlijk wel regelmatig vervangen om de wonde schoon te houden. Maak bij het wisselen van pleister eventueel gebruik van wat water om de wonde opnieuw proper te maken. Door regelmatig te verversen hou je ook beter zicht op de ontwikkeling van het genezingsproces.

Wie regelmatig een wonde moet verzorgen doet er goed aan onze steriele wondzorgsets bij de hand te hebben. Daarin vind je alle steriele materiaal voor de beste verzorging.

Wil je meer weten over ons aanbod wondverzorgingsproducten? Neem vandaag nog contact met ons op voor professioneel advies en een aanbod op maat.

Gepost op sep 02, 2019

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00