bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Aanleginstructies voor incontinentiemateriaal: Stappenplan

Het aanbrengen van incontinentiemateriaal is vaak een uitdaging. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten en merken met een eigen manier van werken. Daarom is het belangrijk dat je goed de instructies leest en bekijkt voor je aan de slag gaat. Hier helpen we je alvast met de basis van alle aanleginstructies voor incontinentiemateriaal in een handig stappenplan.

Het correct aanbrengen van je incontinentiemateriaal is van erg groot belang. Door het correct aan te brengen verzeker je jezelf dat het materiaal zijn werk doet en geen lekken heeft. Volg je goed de instructies dan houdt je het droog en krijg je geen irritatie of rode plekken door het materiaal verkeerd te dragen.

Stap 1: Kies het juiste incontinentiemateriaal dat bij je past

De allerbelangrijkste stap in het hele process is de eerste. Door het correcte materiaal te kiezen voor jouw unieke situatie ben je al een heel eind.

Zorg er steeds voor dat het materiaal dat je kiest gemaakt is voor het probleem dat het moet oplossen. Er bestaan oneindig veel verschillende soorten incontinentiemateriaal. Allemaal hebben ze andere specificaties en toepassingen. Speciaal daarom ontwikkelde we een tool die je helpt om het juiste incontinentiemateriaal te kiezen in jouw situatie.

De uitkomst van deze tool is afhankelijk van veel verschillende factoren. Denk maar aan

• Geslacht • Frequentie van het urine- en/of stoelgangverlies • De mobiliteit en mogelijkheden van de persoon in kwestie • Heupomtrek • Voorkeur van een merk

Stap 2: Zorg dat je de juiste maat kiest

Dit is erg belangrijk voor een correcte werking van het gekozen materiaal. Als je kiest voor het juiste broekje maar de maat is niet goed dan zal je alsnog problemen krijgen.

Als je broekje te los zit rond de lies of de buik heb je het risico dat je materiaal kan lekken. Zit het te strak dan kan je huid geïrriteerd raken en kan je klachten krijgen. Wees dus zeker dat je je heupomtrek goed meet voor je gaat bestellen.

Stap 3: Het aanbrengen van het incontinentiemateriaal

Er zijn verschillende soorten incontinentiemateriaal beschikbaar in ons assortiment. Elk type materiaal heeft een eigen methode in het aanbrengen. We overlopen hier de belangrijkste soorten en vormen.

We adviseren je ook steeds om grondig de verpakking te lezen. Is het toch niet duidelijk contacteer dan een van onze incontinentieverpleegkundigen voor hulp.

Inlegverbanden

Inlegverbanden worden aangebracht in het onderbroek net zoals inlegkruisjes.

  1. Begin met het wassen van je handen voor je van start gaat
  2. Neem vervolgens een van de inlegverbanden, plooi deze in de lengte en maak een goot
  3. Verwijder de plakstrip
  4. Druk ten slotte het verband in de binnenkant van je onderbroek zodat deze stevig op zijn plaats zit en comfortabel zit om te dragen

Inlegluiers

Inlegluiers zien er uit als inlegverbanden maar deze zijn dikker en hebben geen plakstrip. Het is daarom ook aangewezen deze niet te gebruiken in combinatie met een gewoon onderbroek. Onze inlegluiers zijn allemaal ontwikkeld om samen te gebruiken met een netbroekje. Hierin kan je je inlegluier goed fixeren en heb je meer zekerheid om het droog te houden.

Optrekbroekjes

Optrekbroekjes zijn een gemakkelijk alternatief voor mensen met een lichte tot zelfs matige of zware incontinentie. Ze bieden je de mogelijkheid om de zelfstandigheid te behouden en zijn makkelijk in gebruik.

Een optrekbroekje trek je aan net als een onderbroek. Hier heb je alvast een stappenplan hoe je deze kan aantrekken.

  1. Neem het optrekbroekje uit de verpakking en maak een goot
  2. Oriënteer het optrekbroekje zodat de voorkant naar voor zit
  3. Trek het optrekbroekje voorzichtig over je ene been
  4. Stap vervolgens met je tweede been ook in de daarvoor voorziene opening
  5. Trek het optrekbroekje helemaal naar boven
  6. Controleer als het optrekbroekje mooi aansluit rond het bekken en de bovenbenen
  7. Geniet van een discrete en comfortabele oplossing

Kleefluiers en luiers met heupband systemen

Kleefluiers en luiers met een heupband zijn beide makkelijk en intuïtief in gebruik. Het grootste verschil bij kleefluiers is echter dat deze aangebracht worden bij mensen voor wie optrekbroekjes niet meer mogelijk zijn wegens mobiliteit.

Aanbrengen van een kleefluier
  1. Plooi de luier volledig open, plooi vervolgens in de lengte of maak een goot. De plakbandjes om de luier te sluiten bevinden langs de rugzijde
  2. Positioneer de persoon bij wie je de luier aanbrengt zijdelings
  3. Schuif de luier tussen de benen voldoende hoog naar de heupkant
  4. Draai de persoon naar rughouding en strijk de luier onder de persoon glad
  5. Trek nu de voorzijde van de luier tussen de benen naar boven, pas goed aan in de liezen en werk symmetrisch
  6. Verwijder tot slot de plakranden
  7. Kleef de luier dicht op de heupkammen vooraan, richting buik

Controleer steeds als je klaar bent of de luier voldoende aansluit rond de benen en het middel voor de beste resultaten en het meeste comfort.

Aanbrengen van een luier met heupband systeem
  1. Begin met het vaststellen wat de voorkant en de achterkant is van de luier.
  2. Plooi hem volledig open en maak een goot
  3. Aan de achterkant van de luier bevindt zich de gordel. Hieraan bevindt zich de absorberende pad en is zo makkelijk te onderscheiden van de voorkant
  4. Plaats vervolgens de gordel rond de buik
  5. Trek de pad tussen de benen door naar voor
  6. bevestig de voorzijde van de luier aan de gordel

Stap 4: Vervang je incontinentiemateriaal tijdig

Tot slot is er nog een laatste stap dat je zal helpen met het succesvol aanleggen van incontinentiemateriaal. Dit is vooral om het comfort te maximaliseren en onaangename voorvallen te vermijden.

Vervang het incontinentiemateriaal steeds tijdig voor een optimale werking. Afhankelijk van het soort incontinentie, het type materiaal en het tijdstip van de dag zal dit verschillend zijn voor de meeste. Wees daarom altijd waakzaam en controleer tijdig op ongelukjes. Een tip; optrekbroekjes en luiers hebben een verzadigingsindicator. De lijnen die zich bevinden op dit materiaal veranderen van kleur.

Een goede hygiëne en proper materiaal zorgen ervoor dat je steeds vol zelfvertrouwen kan verder gaan met je dagelijkse bezigheden.

Gepost op aug 29, 2022

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00