Dag van de Zorgkundigen en Verzorgenden

dinsdag 16 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 is het dag van de Zorgkundigen en Verzorgenden. Dit is een dag waarop we een speciale ‘bedankt’ uitsturen naar iedereen die dag en nacht klaarstaat voor mensen die het nodig hebben.

Het verschil tussen verzorgenden en zorgkundigen

Bij zorgkunde denk je misschien automatisch aan het personeel dat in een ziekenhuis op verschillende afdelingen voor de patiënten zorgt. Maar zorgkundigen, verzorgenden en verplegers oefenen niet hetzelfde beroep uit, ook al zijn het allemaal helden in de zorgsector. Een verzorgende zal vooral in een tehuis, kinderopvang of zorgcenter werken of gaat langs aan huis bij zorgbehoevende mensen. Na vijf jaar ervaring of een extra opleiding, kan je ook zorgkundige worden. Een zorgkundige zal eerder samenwerken met verplegers in een ziekenhuis en zal vaker met medisch materiaal in contact komen op de job.

Waar staan zorgkundigen en verzorgenden in het werkveld?

Zorgkundigen in het ziekenhuis:

Verplegers zullen samenwerken met en vertrouwen op de zorgkundige. Ze zullen instaan voor 18 specifieke taken. Zo bewaken ze vooral het comfort en de gezondheid van patiënten door letsels te voorkomen, patiënten te vervoeren, gepersonaliseerde medicatie te helpen innemen, persoonlijke hygiëne in het oog te houden en de noden van de patiënt in het algemeen te observeren. Ze rapporten aan en bespreken meestal met verplegers als er een medische oplossing moet gezocht worden.

Verzorgenden in een zorgcentrum:

Verzorgenden in een zorgcentrum, zoals in een rusthuis, zullen bewoners vooral logistiek helpen, mensen helpen aankleden, eten en wassen. Naast die polyvalente rol zijn ze een emotionele steun voor de bewoners en kunnen ze bewoners helpen om zich op hun gemak te voelen in een zorgcentrum.

Verzorgenden in de thuiszorg:

Zorgkundigen die thuis langsgaan om te helpen, zullen vooral contact hebben met bejaarden, mensen die revalideren, gezinnen met kinderen, dementerenden… In de thuisomgeving helpt de verzorgende met alle taken die de persoon zelf niet meer kan, of helpt hij of zij om alledaagse dingen weer op te pikken. Wassen, koken, aankleden of de trap ophelpen… Het zijn maar enkele zaken die doodnormaal en alledaags lijken, maar waar sommigen mensen door ouderdom of een ongeval hulp voor nodig hebben. Dankzij die aangepaste thuiszorg, de vertrouwde omgeving en het sociaal contact, weet de zorgbehoevende dat hij of zij er niet alleen voor staat en dat doorbreekt ook het isolement.

Kortom, deze mensen reiken een helpende hand en bieden een luisterend oor in verschillende sectoren. Omdat een zorgverlener vaak een zware job heeft, die zowel fysiek belastend is (lees onze tips om je rug te sparen als zorgverlener) als mentaal heel wat is om te dragen, verdienen deze mensen zeker hun eigen dag. Maar eigenlijk kan het geen kwaad om ze bij elk bezoek eens hartelijk te bedanken voor de zorg die ze dragen voor jou, een familielid of goede vriend. Want dat verdienen deze bijzondere mensen!