Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

De waarheid over wondverzorging

Er zijn heel wat clichés over wondverzorging. Sommige zijn waar, andere niet. Wat zijn de fabeltjes en wat klopt er nu écht?

1. Leg ijs op verse brandwonden

Fout! Het kan de boel zelfs verergeren. Verse brandwonden houdt u best onder stromend koud water, tot de pijn vermindert. Nadien beschermt u de wonde best met een ingevet gaas en een droog, steriel verband.

2. Houd wonden altijd vochtig

Juist! Door de wond vochtig te houden, herstelt ze sneller. Ook vermijdt u dat het verband aan de wonde gaat kleven. Een goede zalf, die infecties tegengaat, is daartoe het meest geschikt.

3. Desinfecteer een wonde altijd met waterstofperoxide of alcohol

Fout! Ook dit kan het genezingsproces vertragen en de schade zelfs verergeren. Opnieuw raden we aan om verse wonden meteen onder stromend koud water te houden. Doe dit minstens vijf minuten, en gebruik daarbij een milde reiniger. Zo kan u vuil en bacteriën grondig, maar zacht verwijderen.

4. Haal pleisters langzaam van een wonde

Juist! Door de pleister te snel van een wonde te trekken, bestaat het risico dat de korst mee komt. Zo opent de wonde opnieuw en geneest ze trager. Trek pleisters ook altijd in de richting van de haargroei: dit voelt aangenamer aan.

5. Laat schaafwonden zoveel mogelijk ademen

Fout! Een beschermlaag op de wonde verhindert wrijving en zorgt ervoor dat bacteriën de wonde niet kunnen binnendringen. De wonde kan op die manier sneller genezen. Zorg er wel voor dat u de wonde altijd goed reinigt vooraleer u een pleister of verband aanbrengt.

Meer weten over wondverzorging? Aarzel niet om ons te contacteren! We geven graag een persoonlijk advies. Of bekijk alvast ons medisch materiaal voor wondverzorging.

Gepost op okt 14, 2016

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00