Ergonomie op het werk

zaterdag 01 augustus 2015

Een goede houding is ontzettend belangrijk. Zowel thuis als op het werk is het nodig om op een goede manier te staan, te zitten en te tillen. Dit houdt het lichaam in balans en voorkomt lichaamsklachten. Ergonomie is de wetenschap die betrekking heeft op de mens en zijn omgeving. De arbeidsomstandigheden tijdens het werk worden hierbij bestudeerd. Het is belangrijk om op een goede en prettige manier te werken. De onderstaande tips helpen je hierbij.

Een goede stoel is onmisbaar

Vooral op kantoor wordt er vaak uren achtereen gezeten. Een goede houding is hierbij cruciaal. Met een goede bureaustoel kom je qua houding al heel ver.

De verstelbare onderdelen van een ergonomische bureaustoel zorgen ervoor dat hij geheel aangepast kan worden aan ieder lichaam. Bij een goede zithouding moeten de ellebogen met een hoek van 90 graden op het tafelblad kunnen steunen, waarbij de voeten op de grond kunnen rusten. De laptop moet op ooghoogte staan, zodat de nek niet belast kan worden. Daarnaast is het belangrijk goed rechtop en ontspannen te zitten.

ergonomie op het werkEen ergonomische bureaustoel zorgt voor een goede zithouding, en is cruciaal! (voorbeeld: Gispen Zinn 35k bureaustoel)

Zit niet te lang achter elkaar

Met een goede stoel ben je er nog niet. Het is namelijk verstandig om niet te lang achter elkaar te zitten, maar af en toe een kleine pauze te houden. Bij een te lange zithouding kunnen er spier en gewrichtsklachten aan schouders en nek ontstaan, ook wel bekend als RSI. Dit kan zelfs verergeren tot chronische stijfheid.

Daarom is het belangrijk tussen het werk door even goed te bewegen. Om het uur een klein stukje wandelen, al is het alleen naar het koffiezetapparaat en weer terug, is al ontzettend goed voor je lichaam. Iets vaker de trap nemen in plaats van de lift kan hierbij ook helpen.

Gebruik goede tiltechnieken

Natuurlijk zijn er ook beroepen waarbij niet de hele dag gezeten hoeft te worden. Als er dan zware materialen getild moeten worden, is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Is dit niet zo, dan kunnen er nare klachten aan rug, nek en schouders ontstaan.

Probeer dus altijd het te tillen gewicht te beperken door tilhulpmiddelen te gebruiken. Blijft er toch een ballast over dat met mankracht opgetild moet worden? Kies dan voor de juiste tiltechniek. Er zijn verschillende mogelijke tiltechnieken met een aantal verschillen. Wat vrijwel overeen komt tussen deze technieken, is het tillen met lichtgebogen knieën en een rechte rug.

Relaxzetels op maat

Een ergonomische oplossing voor uw thuissituatie is een relaxzetel op maat. Wij zijn specialist in het adviseren en opmeten van zetels op maat, en hebben een nauwe samenwerking met een gespecialiseerde firma voor de productie van uw zetel.

Wens je meer informatie over ergonomie op het werk, of voor uw thuissituatie met een zetel op maat? Neem dan gerust even contact op! Onze medewerkers trachten u alvast zo spoedig mogelijk van dienst te zijn!