bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Heb oog voor de psychische gevolgen van incontinentie

Incontinentie is een fysiek probleem, maar heeft ook een belangrijk psychisch aspect. Het kan de levenskwaliteit sterk beïnvloeden. De psychische gevolgen van incontinentie verdienen dus onze aandacht.

Angst

Mensen met incontinentie zijn vaak bang voor onbegrip of afwijzing. Ze verzwijgen hun klachten voor hun dierbaren, waardoor ze de kans missen om over hun probleem te praten.

Schaamte

Incontinentie vertoeft nog vaak in de taboesfeer. Patiënten schamen zich en roepen te laat hulp in. Ook zorgt schaamte er voor dat mensen te vaak hun probleem voor zich houden.

Laag zelfbeeld

Wie last heeft van incontinentie zal zich vaak sneller ‘oud’ voelen. Ook vinden mensen met incontinentie zichzelf soms ‘vies’. Hun zelfbeeld kan daardoor verlagen.

Eenzaamheid

Het gevoel van eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben. Mensen kunnen zich alleen voelen omdat ze niet over hun incontinentie durven praten. Maar veel mensen met incontinentie mijden ook sociale contacten omdat hun incontinentie hen dan in lastige situaties kan brengen. Patiënten met incontinentie geven vaak te kennen dat hun aandoening er voor zorgde dat ze vrienden verloren hebben.

Hoe help je mensen met incontinentie?

Begeleid je als mantelzorger of zorgverlener mensen met incontinentie? Probeer dan hun zelfvertrouwen op te krikken. Vertel hen dat ze niet de enige zijn. En laat hen stappen vooruit zetten, bijvoorbeeld door hen te ondersteunen bij maatregelen die incontinentie kunnen verminderen of voorkomen. Of door hen vertrouwd te maken met incontinentiemateriaal. Zo kunnen ze ook hun vrijheid en sociaal leven voor een deel herwinnen.

Maak incontinentie bespreekbaar. Boos worden of geïrriteerd raken is zeker geen oplossing als je merkt dat iemand incontinent is. Maar het probleem verzwijgen, helpt ook niemand vooruit. Ga voor een humaan, open en begripvol gesprek, zelfs al kost het je een aantal pogingen om het onderwerp aan te kaarten. Geduld is een sleutelbegrip.

Heb ook oog voor andere psychische problemen. Eenzaamheid, verlies of een ander probleem kunnen een versterkende of zelfs veroorzakende factor spelen bij incontinentie.

Interesse in ons aanbod incontinentiemateriaal? Contacteer ons gerust voor meer info.

Gepost op sep 04, 2017

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00