Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Hoe een naald steriel maken?

Steriliseren en ontsmetten zijn twee heel verschillende dingen. Als u een naald ontsmet, haalt u het grootste deel van de bacteriën weg. Door ze te steriliseren, worden echter alle bacteriën verwijderd. Een grondig gesteriliseerde naald kan dus heel wat infecties voorkomen. Maar hoe doet u dat, een naald steriliseren?

Voorzorgsmaatregelen

 • Draag handschoenen. Het is belangrijk dat de naald tijdens het steriliseren zo min mogelijk in contact kan komen met bacteriën. Het dragen van handschoenen vormt dan ook een essentieel onderdeel van het sterilisatieproces.
 • Gebruik aangepast sterilisatiemateriaal. Meer nog dan tijdens het steriliseren is het ook na de sterilisatie van belang dat de naald zuiver blijft. Gebruik gesteriliseerde attributen om de naald vast te nemen en plaats ze in een gesteriliseerde container als u ze wil bewaren.

Hoe stereliseren?

Er zijn 5 manieren om een naald te steriliseren:

 • Koken
 • Bakken
 • Verhitten
 • Stomen
 • Chemisch steriliseren

1. Koken

De naald koken is een handige manier om ze te steriliseren, maar is wel de minst effectieve. Er kunnen na afloop nog steeds micro-organismen op de naald overleven. Zelfs wanneer u ze 20 uur lang in kokend water zou onderdompelen!

Als u de naald al kokend wil steriliseren, volstaat het om ze 10 minuten lang in kokend water te leggen. Voor een optimaal resultaat, is het aangeraden om ze 30 minuten lang te laten koken met het deksel op de pan.

Voor huiselijke zaken, zoals het verwijderen van een splinter of de verzorging van juwelen, is deze methode zeker geschikt. De sterilisatie van medisch materiaal wordt echter nooit op deze manier aangepakt.

2. Bakken

In tegenstelling tot bij het koken van een naald, worden bij het bakken wél alle micro-organismen verwijderd. Door de naald in een schone doek te wikkelen en ze 1 uur lang op 171°C te bakken, bekomt u een goed resultaat. Een nadeel van deze methode is wel dat de hitte de naald kan doen breken.

Deze methode wordt vaak gebruikt om naalden voor tatoeages, piercings en acupunctuur te steriliseren.

3. Verhitten

De meest gekende manier om een naald te steriliseren is wellicht die waarbij de punt van de naald simpelweg in het vuur wordt gehouden, tot ze roodgloeiend ziet. Ook deze methode is niet de meest betrouwbare, aangezien de naald nog steeds vatbaar is voor vuiligheid zodra ze uit het vuur wordt gehaald.

Net als bij het koken van de naald, is deze methode vooral geschikt voor huis-, tuin en keukendoeleinden.

4. Stomen

Ook het stomen van de naald is een effectieve manier om ze te steriliseren. Een snelkookpan met een druk van 15 psi is daarvoor ideaal. Hoelang de naald gestoomd moet worden, hangt af van de temperatuur:

 • 30 minuten op 115,5°C
 • 15 minuten op 121°C
 • 10 minuten op 126,5°C
 • 3 minuten op 135°C

Een autoclaaf is een apparaat dat precies ontworpen is voor de sterilisatie van naalden en ander medisch materiaal. Voor wie vaak naalden moet steriliseren, kan dit een interessante investering zijn.

5. Chemisch steriliseren

Tot slot kan een naald ook gesteriliseerd worden met chemicaliën. De volgende producten zijn in bijna elk huishouden wel te vinden en voeren de opdracht naar behoren uit:

 • Ontsmettingsalcohol
 • Waterstofperoxide
 • Bleekmiddel
 • Gin of wodka

Laat de naalden minstens 20 minuten in de oplossing weken (in alcoholische drank: een hele dag) en haal ze er nadien voorzichtig uit.

Met de steriele verzorgingssets van TomCare bent u voorzien van het juiste materiaal om uw naalden nauwkeurig te steriliseren. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.

Gepost op dec 01, 2015

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00