Hoe meet je correct je bloeddruk?

woensdag 01 juli 2015

Een te hoge bloeddruk is een veel voorkomend fenomeen. Een hoge bloeddruk is een bedreiging voor je gezondheid: het bevordert hart- en vaatziekten, kan leiden tot beroertes en tot problemen met de bloedcirculatie, vooral in de benen. Het is bovendien een verraderlijk probleem: je merkt er eigenlijk bijna niets van als je een te hoge bloeddruk hebt.

bloeddruk meten

Uit onderzoek blijkt dat één op de twee mensen met een te hoge bloeddruk dat niet weet. Daarom is het belangrijk om zo nu en dan je bloeddruk te meten, zeker als je ouder wordt, want het blijkt dat hoge bloeddruk meer voorkomt bij oudere mensen. Maar hoe meet je je bloeddruk en hoe doe je dan op een betrouwbare manier?

Zelf je bloeddruk meten?

Meestal is het een arts die je bloeddruk meet. Dat is ook goed: hij heeft de beste apparatuur en heeft er ervaring mee. Maar er kunnen allerlei redenen zijn om zelf je bloeddruk te meten.

In de eerste plaats is er wat men noemt het witte jas effect. Dat betekent dat mensen die bij een arts komen vaak een iets hogere bloeddruk hebben. Stress? Bang voor een slechte uitkomst? Men weet niet zeker wat de oorzaak is, maar dat het effect bestaat is wel degelijk aangetoond.

In de tweede plaats schommelt de bloeddruk altijd wel. Daarom is één meting eigenlijk niet genoeg. Het kan een bezwaar zijn, om steeds weer opnieuw naar de huisdokter te gaan om je bloeddruk te laten meten. Daarom zijn er ook apparaten in de handel waarmee je zelf thuis je bloeddruk kunt meten. Maar het is wel belangrijk dat je het dan goed doet.

Zelf correct je bloeddruk meten

Zelf je bloeddruk meten is niet moeilijk, maar je moet om een aantal dingen denken.

  • Neem een vast tijdstip om je bloeddruk te meten, bijvoorbeeld 's morgens voor het ontbijt.
  • Zorg dat je uitgerust bent; het is niet goed om je bloeddruk te meten vlak na een zware inspanning, omdat je bloeddruk dan hoger is.
  • Ga zitten op een hoge stoel en leg je onderarm ontspannen op bijvoorbeeld de tafel. De plaats waar je het manchet om je bovenarm doet, moet ongeveer op de hoogte van je hart zitten.
  • Meet je bloeddruk meerdere keren. Je bloeddruk schommelt altijd en op deze manier kun je een gemiddelde berekenen.

 Er zijn goede bloeddrukmeters in de handel, kijk bijvoorbeeld eens hier. Wil je eerst meer informatie over bloeddrukmeters neem dan vrijblijvend even contact op.

Bloeddruk te hoog?

Een normale bloeddruk is ongeveer 120/80. Het getal 120 duidt op de bovendruk: het moment dat je hart het bloed door je aderen pompt. 80 is de onderdruk: het moment tussen twee slagen in. Is je bloeddruk bij meerdere metingen boven de 135/90 dan is hij te hoog. Meet je bij je zelf een te hoge bloeddruk, als gemiddelde over meer metingen, of ben je niet zeker of het goed is, raadpleeg dan altijd een dokter!