Incontinentie als gevolg van een operatie of ziekte

donderdag 17 januari 2019

Incontinentie als gevolg van een operatie of ziekte

Ongewenst urine- en/of stoelgangverlies is iets dat we in de eerste plaats met senioren associëren. Het kan echter op elke leeftijd voorkomen en verschillende oorzaken hebben. TomCare verzamelde enkele pakkende getuigenissen hierover.

Vaak is incontinentie op jongere leeftijd het gevolg van een operatie of ziekte. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen?

Incontinentie door een operatie

Urine en stoelgang worden door ons lichaam opgehouden door de samenwerking van bekkenbodemspieren, sluitspieren en de spieren van de blaas. Die spieren kunnen tijdens een operatie beschadigd worden, wat kan leiden tot tijdelijke of permanente incontinentie.

Bij vrouwen komt incontinentie door een operatie vooral voor na gynaecologische behandelingen, zoals een baarmoederverwijdering of als gevolg van een bevalling. Bij mannen is incontinentie vaak het gevolg van een prostaatoperatie.

Meestal gaat het in die gevallen om (tijdelijke) stressincontinentie, waarbij er urineverlies is door een inspanning. 

Incontinentie door ziekte

Incontinentie door ziekte komt vooral voort uit neurologische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een beroerte, diabetes, Parkinson of multiple sclerose. Dit komt doordat de bekkenbodemspieren, sluitspieren en de blaasspieren worden gestuurd door zenuwen. Als die zenuwen aangetast zijn, kan het zijn dat de spieren niet meer goed werken.

Deze incontinentie kan meestal niet genezen worden, doordat ze het gevolg is van een chronische ziekte. Soms kan het zijn dat de blaas zich niet meer automatisch ledigt, in dat geval kan een katheter gebruikt worden om de blaas leeg te maken.

Wat kan je eraan doen?

Er zijn, vooral bij tijdelijke incontinentie, enkele zaken die kunnen helpen om de situatie te verbeteren:

  • Leefstijl en drinkgewoontes aanpassen
  • Een plasschema volgen
  • Oefenen: je kan je bekkenbodemspieren opnieuw versterken door oefeningen te doen.
  • Geneesmiddelen gebruiken: je kan medicatie innemen die je blaascapaciteit vergroot of je urineverlies verkleint.
  • Laten opereren : door een operatie kunnen spieren versterkt worden of vervangen door kunstmatige spieren.

Incontinentiemateriaal

Als behandelingen niet (voldoende) helpen om het probleem te verbeteren, kan je beroep doen op incontinentiemateriaal. TomCare heeft een uitgebreid assortiment aan hulpmiddelen die je bewegingsvrijheid en levenskwaliteit zoveel mogelijk respecteren. Kijk hier voor meer informatie.