bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Injectiemateriaal: welke naald heb je nodig?

Op vlak van injectiemateriaal is het niet zo dat je hetzelfde type naald voor verschillenden doelen kan gebruiken. Er bestaan tientallen verschillende soorten naalden. Afhankelijk van het type injectie en bepaalde persoonlijke eigenschappen heb je een andere naald nodig. Je zal merken in deze blog dat de lengte en dikte van de naald sterk variëren.

Subcutaan injecteren

Een belangrijke factor is de lengte van de naald. Zo zal de naald die een diabetespatiënt gebruikt eerder kort zijn. Diabetici injecteren de nodige insuline niet meteen in het bloed, maar wel in de vetlaag onder de huid. Door deze zogenaamde subcutane injectie wordt de insuline langzaam opgenomen in het bloed. Om deze injectie toe te dienen prik je onder een hoek van 90 graden. Magere mensen dienen extra voorzichtig te zijn. Zij nemen best eerst een huidplooi om zichzelf te injecteren. Voel je jezelf onzeker over het injecteren? Vraag dan hulp aan een dokter of verpleegkundige.

In samenspraak met de arts heb je de keuze uit naalden met een lengte van 8 mm of zelfs nog kortere naalden. Voor kinderen of adolescenten zijn er bijvoorbeeld ook naalden met een lengte van 4 mm beschikbaar.

In zeldzame gevallen injecteert men in de huid met een zeer korte naald in plaats van onder de huid. Dan spreken we van een intracutane injectie. Bepaalde vaccinaties worden op deze wijze toegediend.

Intramusculair injecteren

Een andere vorm van injecteren is de intramusculaire injectie. Sommige medicijnen worden slecht opgenomen via de spijsvertering. Bepaalde medicijnen injecteren in de spier zorgt voor een snelle opname in het bloed. Hiervoor mag de naald iets langer en dikker zijn. De dikte en lengte van de naald zijn af te leiden aan de hand van kleurcodes. Zo is deze roze naald 40 mm lang en 1,2 mm dik. De dikkere naald is aan te raden voor injecties in de spier.

Ook bij deze vorm van injecteren plaats je de naald loodrecht op de huid. De persoon die de injectie ontvangt doet er goed aan de spier te ontspannen. Bij een ontspannen spier voel je niet meer dan een klein prikje. De opnamesnelheid gaat het snelst via de armspier. Via het dijbeen gaat de opname in het bloed iets trager en via de bilspier gaat de opname het langzaamst.

Intraveneus injecteren

De snelste opname van medicijnen gebeurt door een injectie rechtstreeks in de bloedbanen. Hanteer een dunnere naald voor deze injecties. Deze naald met zwarte optrek is slechts 0,7 mm dik. Dit type injecties laat je in principe uitvoeren door een verpleegkundige of dokter. Het is bijzonder vervelend om de ader niet te vinden of (meerdere malen) te missen.

Snel jouw injectienaalden in huis

Wanneer een arts bepaalde medicatie voorschrijft die moet worden toegediend via injectie, vraag dan zeker om raad op vlak van injectiemateriaal. Gebruik dezelfde naald nooit twee keer, maar vervang telkens de naald. Tomcare heeft een ruim aanbod voor verschillende doeleinden die je in grote hoeveelheden bestelt. Zo bespaar je kosten en kan je lange tijd verder. Bovendien verzenden wij jouw producten snel waardoor je nooit lang hoeft te wachten. Neem met ons contact op om een bestelling te plaatsen in onze webshop.

Gepost op feb 14, 2020

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00