bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Insuline behandeling: voor wie en hoe werkt het?

Ons lichaam heeft insuline nodig en dit kan uiteraard aangebracht worden met het correcte medisch materiaal. Dit hormoon zorgt ervoor dat elke cel in het lichaam suiker uit het bloed kan opnemen. Op die manier regelt het de bloedsuikerspiegel. Suiker is de brandstof die we nodig hebben om te leven. Een gezonde pancreas produceert de broodnodige insuline om deze suiker op te nemen. Wanneer het misloopt met de productie van lichaamseigen insuline, dringt een insuline behandeling zich op. Wie suikerziekte heeft injecteert daarom zichzelf op vaste tijdstippen met insuline.

Diabetes type 1 en 2

Diabetes of suikerziekte bestaat in twee varianten. Diabetes type 1 vertegenwoordigt zowat 10% van alle gevallen. Dit type diabetes is meestal erfelijk en treft patiënten vanaf een jonge leeftijd. Het eigen afweersysteem verzet zich dan tegen de productie van insuline. Voor wie aan deze vorm van suikerziekte lijdt is een insulinebehandeling onmisbaar.

Diabetes type 2 vertegenwoordigt de overige 90% van de gevallen. Deze variant treedt meestal op vanaf de leeftijd van 40 jaar, maar kan zich ook eerder manifesteren. Het wordt gelinkt aan overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. In dit geval produceert het lichaam wel nog insuline, maar in onvoldoende mate. De werking van de aanwezige insuline vermindert ook. Mensen met diabetes type 2 komen vaak per toeval te weten dat ze diabetes hebben. Het kan jaren duren vooraleer patiënten een correcte diagnose krijgen. In sommige gevallen is een insulinebehandeling nodig.

Een aantal symptomen kunnen wijzen op diabetes. Veel dorst hebben en vaak moeten plassen, kortademigheid en slecht genezende wonden zijn enkele voorbeelden. Deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Het lichaam ontregeld

Een goed werkend lichaam produceert verschillende hormonen om ons lichaam normaal te laten functioneren. Mensen die aan diabetes lijden moeten regelmatig insuline onderhuids inspuiten. Begin je net met een insuline behandeling, dan kan het even duren vooraleer je de dossering onder de knie krijgt. Gaandeweg leer je hoe jouw lichaam reageert op maaltijden, stress of sport. Het is van belang om regelmatig bloed te prikken om jouw suikerspiegel te meten. Afhankelijk van het glucosegehalte (suiker) in jouw bloed bepaal je vervolgens de hoeveelheid insuline.

De injectie gebeurt subcutaan. Dit betekent dat je insuline vlak onder de huid in het vetweefsel spuit. Je injecteert dus niet rechtstreeks in het bloed. De insuline wordt zo geleidelijk aan vrijgegeven.

Er zijn verschillende soorten insuline die sneller of trager werken dan menselijke insuline. Welke soort je op welk moment inspuit bepaal je in samenspraak met je arts.

Ook in samenspraak met jouw behandelend arts bestaat ook de keuze voor een insulinepomp. In dat geval plaats je een klein toestel op je lichaam dat continu insuline in je lichaam pompt. Op die manier boots je het effect van je eigen pancreas na. Leven met diabetes

Leven met suikerziekte is absoluut niet leuk. Gelukkig is een normaal leven nu veel beter mogelijk dan vroeger. Om complicaties zo veel mogelijk uit te sluiten vervang je best voor elke injectie de insulinepen. Ontsmetten is niet nodig, maar zorg wel voor een propere huid. Wissel elke keer van spuitplaats om spuitplekken en littekens te voorkomen. De meeste mensen spuiten in de armen, billen, bovenbenen of de buik. Let erop dat je de insulinepen loodrecht op de huid plaatst.

Tomcare heeft een ruim aanbod aan kwalitatieve insulinepuiten en naalden voor diabetici. Wij leveren jouw producten aan huis. Zo zit je nooit zonder insulinepen. Vermijd hergebruik van dezelfde pen. Bestel grotere hoeveelheden insulinespuiten en bespaar!

Gepost op jan 10, 2020

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00