bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Kijk uit voor teken en eikenprocessierupsen

Veel kinderen en jongeren trekken binnenkort op kamp. En ook voor volwassenen betekent de zomer vaak een fijne tijd in de natuur. Een tekenbeet of irritatie door eikenprocessierupsen horen daar helaas soms ook bij. Ontdek hier de beste behandeling.

Tekenbeet

Teken komen voor op plaatsen met hoog gras, varens of een dikke humuslaag. Ga je de natuur in, dan is de kans reëel dat je op plekken komt waar ook teken zitten. Een grondige controle na een dagje buiten is dan ook aan te raden.

Heb je een tekenbeet, verwijder die dan zo snel mogelijk met een tekentang of een puntig pincet. Was eerst je hand en draag onderzoekshandschoenen. De teek verwijderen doe je als volgt:

  • Grijp hem zo dicht mogelijk tegen de huid vast met de tang of het pincet. Knijp daarbij zeker niet te hard.

  • Trek de teek vervolgens geleidelijk, maar kordaat uit de huid.

  • Reinig en ontsmet tenslotte de wonde.

De teek verdoven met alcohol of ether mag je niet doen. Ook andere wondermiddeltjes als een brandende sigaret, nagellak of olie zijn uit den boze.

Noteer de datum en plaats van de tekenbeet. Stel je een groter wordende rode vlek vast in de weken na de beet, raadpleeg dan zeker een arts.

Irritatie door eikenprocessierupsen

Minder bekend dan de teek, maar ook best vervelend is de eikenprocessierups. Het beestje heeft brandharen die als ze afbreken stoffen vrijgeven die allergische reacties veroorzaken. Contact met huid, ogen of luchtwegen leiden tot irritaties en ontstekingen. De haren kunnen ook via de wind verspreid worden.

Ook voor je iemand behandelt met irritatie door eikenprocessierupsen, moet je je handen wassen en onderzoekshandschoenen aantrekken. Bescherm ook je lichaam met aangepaste kledij. Vermijd dat het slachtoffer zichzelf krabt.

Borstel de haren goed uit en spoel de getroffen huid of ogen met water. Laat het slachtoffer ook een douche nemen waarbij de haren worden gewassen. Op de getroffen huid kan je eventuele achtergebleven haartjes vermijden met een stukje klassieke plakband. Gebruik eventueel een jeukwerende zalf.

Was de kledij van het slachtoffer best op een zo hoog mogelijke temperatuur. Na de wasbeurt steek je de kleren best in de droogkast.

Blijven de klachten aanhouden? Contacteer dan een arts.

Wil je meer info over ons aanbod medisch materiaal? Contacteer ons gerust.

Gepost op jun 28, 2017

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00