bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Meest voorkomende huidziekten en hun behandeling

Meest voorkomende huidziekten en hun behandeling

Huidziekten behoren tot de meest voorkomende problematiek bij mensen, ongeacht het huidtype of omgeving. Sommige aandoeningen zijn makkelijk te behandelen en kunnen dan ook helemaal verdwijnen, terwijl andere huidaandoeningen wat hardnekkiger zijn of zelfs levenslang worden meegedragen. Dit zijn alvast de meest voorkomende huidziekten en hoe je deze best verzorgt.

Eczeem

Eczeem is een vorm van huidirritatie die geen specifieke oorzaak heeft. Bij eczeem wordt de huid rood en begint ze te jeuken. Er ontstaan vaak ook oneffenheden en de huid voelt erg ruw aan. Eczeem treedt meestal op in opstoten en je hebt er dus niet per se de hele tijd last van, maar het blijft wel een chronische aandoening. Eczeem is dus een huidziekte die telkens weer terug opduikt. De huidaandoening kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het een vorm van allergische reactie zijn op voedingsstoffen die je opneemt, maar het kan ook zijn dat je een genetische aanleg hebt voor de ontwikkeling van eczeem. Ook bij het langdurig dragen van luiers of ander incontinentiemateriaal kan eczeem een probleem vormen.

Eczeem behandelen

Probeer je huid goed droog te houden, want een langdurige blootstelling aan een vochtige omgeving kan eczeem triggeren. Een goede huidverzorging is hierbij essentieel. Was jezelf met een zachte waslotion, dep de huid goed droog en verzorg ze daarna met een milde huidlotion.

Incontinentie gerelateerde dermatitis

Dermatitis is de verzamelnaam voor een ontsteking van de huid. Sommige andere aandoeningen vallen ook onder deze term, zoals bijvoorbeeld eczeem. Bij een incontinentie gerelateerde dermatitis hebben mensen last van huidontstekingen in de genitale zone door het langdurig dragen van incontinentiemateriaal en door de langdurige blootstelling aan een vochtige omgeving. Vaak wordt deze aandoening omschreven als luiereczeem of luieruitslag. Deze aandoening wordt veroorzaakt door het verweken van de huid en een beschadiging van de opperhuid.

Behandeling van incontinentie gerelateerde dermatitits

Ook hier is het belangrijk om de huid goed schoon te houden. Dat doe je met een huidvriendelijke waslotion die de pH graad van de huid niet verstoort. Je kunt ook gebruik maken van speciale wasdoekjes of wegwerp washandjes die zachter zijn voor de huid dan een gewoon washandje. Daarna moet de huid goed droog gedept worden en eventueel behandeld met een zachte huidverzorgende lotion. Ook een beschermende crème kan een groot verschil maken voor personen die continu een luier dragen. Kies een type incontinentiemateriaal dat voldoende absorberend werkt, zodat de huid bij incontinentie zo vaak mogelijk droog aan voelt. De luier moet ook op regelmatige basis vervangen worden, zodat de huid zo kort mogelijk blootgesteld wordt aan de vochtige omgeving.

Acne

Acne is een huidaandoening waarbij de poriën verstopt raken met dode huidcellen of talg. Hierdoor raakt de porie ontstoken en veroorzaakt deze een onaangenaam gevoel. Acne uit zich door rode, ontstoken bultjes op de huid en deze huidaandoening is de nachtmerrie van veel tieners. De aandoening komt ook voor bij volwassenen en kan veroorzaakt worden door medicatie, hormonen, stress of een bacterie. Acne komt meestal voor in het aangezicht, op de borst en de bovenrug.

Acne behandelen

Het goed schoonhouden van de huid heeft vaak een positief effect op acne. Gebruik een zachte, huidvriendelijke waslotion en reinig de huid er dagelijks mee. Gebruik zo weinig mogelijk make-up om de poriën vrij te houden. Uiteraard bestaat er ook medicatie en andere therapieën om hardnekkige acne te bestrijden, maar deze bespreek je best met je huidarts of huisarts.

Herpes labialis of een koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus en het is een huidaandoening die je levenslang meedraagt. Wanneer je eenmaal een koortslip krijgt, kan deze dus regelmatig opnieuw de kop opsteken. Het virus is niet meteen gevaarlijk, maar een koortslip voelt bijzonder onaangenaam en ziet er niet goed uit. Het Herpes Simplex virus uit zich in een koortslip wanneer je weerstand daalt. Dit kan gebeuren tijdens een stresserende periode, maar kan ook het gevolg zijn van hormonale schommelingen of kan zich uiten wanneer je effectief koorts hebt.

Koortslip behandelen

Een koortslip wordt veelal bestreden met specifieke zalfjes of een daarvoor ontworpen pleistertje met medicatie. Het is ook mogelijk om een koortslip te bestrijden met medicatie. Die behandeling moet je eerst bespreken met je arts of huidarts, want de medicijnen zijn niet vrij verkrijgbaar.

Meest voorkomende huidziekten en hun behandeling

Dit zijn enkele van de meest voorkomende huidziekten en hun behandeling. Bij personen die last hebben van ongewild urineverlies treden er vaak nog andere huidproblemen op. Heb je last van een huidaandoening die je niet kan thuisbrengen? Vraag dan zeker raad aan je huisarts of huidarts.

Gepost op mrt 19, 2021

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00