Mogelijke oorzaken van fecale incontinentie

dinsdag 14 april 2015

Fecale incontinentie of ontlastingsincontinentie is een vervelend probleem dat vaker voorkomt naarmate de leeftijd toeneemt.

In dit artikel gaan we wat dieper in op de mogelijke oorzaken van ontlastingsverlies.

Darmcontroleproblemen: wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende zaken die ontlastingsincontinentie kunnen veroorzaken. Vaak is fecale incontinentie het gevolg van een beschadiging aan de spieren of zenuwen die instaan voor de controle van de darmfuncties. Zo'n beschadiging kan ontstaan als gevolg van:

  • Een zwangerschap of een bevalling
  • Een beschadiging van de bekkenbodemspieren of zenuwen kan in een latere fase pas aan het licht komen en incontinentieproblemen geven.
  • Een lichamelijk letsel dat bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een ongeval
  • Een operatie
  • Een neurologische oorzaak (beroerte of zenuwletsel)
  • Een chronische darmontsteking (IBD)
  • Een verzakking van een orgaan (prolaps)
  • Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of spastische darm
    Dit kan leiden tot verstopping. Als u regelmatig last heeft van obstipatie en herhaald gaat persen, veroorzaakt dit mogelijk beschadigingen aan de dikke darm. Die hebben een negatief effect op uw darmcontrole en leiden zo tot ontlastingsverlies.

 

Ook diabetespatiënten of personen met de ziekte van Alzheimer kunnen last hebben van fecale incontinentie. In deze gevallen is het vaak noodzakelijk om extra ondersteunende maatregelen te nemen. Dat doet u het beste in overleg met uw arts. Hij zal u een persoonlijke behandeling voorschrijven.

Doorbreek het taboe en zoek hulp

Wat ook de oorzaak is van ontlastingsverlies, beschouw het niet standaard als een vanzelfsprekend proces dat hoort bij het ouder worden. Spreek erover met uw arts. Er zijn verschillende behandelingen die u kunnen helpen. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk uw dagelijkse activiteiten kunt blijven uitoefenen. Er is gespecialiseerd incontinentiemateriaal om u hierbij te helpen.

U kan in alle discretie uw incontinentiemateriaal bestellen via onze webshop of contact met ons opnemen voor advies en een antwoord op uw vragen.