bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Stoelgangincontinentie, wat kan je eraan doen?

stoelgangincontinentie

Stoelgangincontinentie is een aandoening waarbij de sluitspier niet meer in staat is om de controle over de ontlasting te houden. Je verliest dus onbewust stoelgang. Tomcare informeert je graag over oorzaken en mogelijke oplossingen.

Stoelgangincontinentie: mogelijke oorzaken

Stoelgangincontinentie kan bij iedereen optreden. Zowel kinderen, mannen als vrouwen kunnen er slachtoffer van zijn. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen. Er zijn verschillende oorzaken voor stoelgangincontinentie:

  • Na een bevalling: bij een geboorte worden de bekkenbodemspieren van de vrouw erg hard gerekt. Na de geboorte hebben deze tijd nodig om opnieuw te herstellen.

  • Trauma: een ongeval of een andere ongewenste situatie kan een invloed hebben of de spierfunctie.

  • Sluitspierverzwakking: wanneer de sluitspier te hard of verkeerd belast wordt kan ze verzwakken. Bij moeilijke stoelgang of overdreven persen kan je het gevoel over de sluitspier verliezen wat stoelgangincontinentie kan veroorzaken.

Maar gelukkig zijn er vandaag ook oplossingen. We zetten ze even voor je op een rij.

Behandeling tegen stoelgangincontinentie

In meer dan de helft van de gevallen is stoelgangincontinentie te voorkomen met feedback training. Dat is een vorm van kinesitherapie waarbij de patiënt leert de sluitspier te spannen en te ontspannen. Maar soms voldoet dergelijke behandeling niet. In het geval van een letsel of een darmziekte kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn.

Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld een spier uit het been worden gebruikt om de sluitspier rond de anus te vervangen. Maar een sluitspier moet voortdurend samengetrokken zijn en een beenspier kan dat niet. Daarom wordt er op de ‘nieuwe’ sluitspier via een zenuw een pacemaker geïnstalleerd die het samentrekken stimuleert. Om zich te ontlasten zet de patiënt de pacemaker eventjes uit zodat de spier zich ontspant.

Bij een andere chirurgische ingreep tegen stoelgangincontinentie wordt een kunstmatige sluitspier ingebracht. Via een onderhuids aangebracht pompje kan de patiënt de sluitspier handmatig bedienen. In 80% van de gevallen biedt dergelijke chirurgische ingreep voldoende resultaat om een comfortabel leven te leiden.

Tomcare heeft verschillende producten in het gamma om de ongemakken van stoelgangincontinentie op te vangen. Zo bieden we incontinentiemateriaal in verschillende maten aan die ongewenste geurtjes en vervelende vlekken opvangen.

Heb ik een stoma nodig?

In zeer zeldzame gevallen bieden kinesitherapie en chirurgie geen oplossing. Dan biedt een stoma nog een mogelijkheid. Het is een vrees voor heel wat patiënten, maar gelukkig is het erg uitzonderlijk.

Heb je vragen over onze producten tegen stoelgangincontinentie of wil je meer weten over wat Tomcare voor jou kan betekenen? Neem contact op met ons voor een aanbod op maat.

Gepost op mei 03, 2019

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00