Thuisverpleegkundige... een niet te onderschatten job!

dinsdag 28 april 2015

Een thuisverpleegkundige die langskomt wanneer jij het nodig hebt, het lijkt een evidentie. Maar is het allemaal zo vanzelfsprekend? Wat doet zo'n thuisverpleegkundige zoal? In dit artikel bekijken we de job van wat naderbij.

Complete, veelzijdige verzorging

Een thuisverpleegkundige werkt niet op één bepaalde afdeling van een ziekenhuis. Daardoor wordt van een thuisverpleger verwacht dat hij of zij in staat is om op een erg complete, zelfstandige en veelzijdige manier patiënten in hun eigen omgeving te verzorgen. Dat kan gaan van het toedienen van medicijnen of inentingen over het wassen van zieken tot het verzorgen van wonden of stomazorg.

verpleegkundige

Aandacht en tijd voor de patiënt

Als thuisverpleegkundige kom je vaak op regelmatige basis thuis bij de patiënt. Zo bouw je als het ware een band op waaruit een vertrouwensrelatie ontstaat. De verzorging thuis krijgt een heel andere plek in de beleving van de patiënt dan die in het ziekenhuis. Hoewel ook thuisverplegers vaak een drukke en strikte agenda hebben, verwachten patiënten nóg meer dan in het ziekenhuis dat de thuisverpleger tijd voor hen maakt. Een gesprek over de toestand van de patiënt is dan ook gewenst, zelfs als het verkeer hels is en je vreest om in de file terecht te komen.

Op zorgbehoevendheid staat geen uur

Zorgvragers hebben nood aan zorg op alle uren van de dag. Het beheren van je agenda als thuisverpleger is dan ook geen sinecure. Denk maar aan een aantal praktische zaken zoals het wassen van patiënten. Veelal zullen patiënten verkiezen om 's morgens gewassen te worden. Het spreekt voor zich dat je niet iedereen op het gewenste moment zal kunnen verzorgen. Daar zit dus zeker een uitdaging in.
De thuisverpleegkundige wordt als vertrouwenspersoon ook vaak gebeld in geval van problemen, ook op uren dat die mogelijk niet aan het werk is.

Kortom, thuisverpleegkundigen hebben echt een hart voor verzorging en hun patiënten. Ze hebben een ongebreidelde liefde voor hun vak en staan altijd klaar voor wie hulp nodig heeft. Naast hun tomeloze inzet en vakkennis, kiezen thuisverplegers ook voor de beste materialen om patiënten te verzorgen. Tomcare is dan ook trots om met onze gespecialiseerde producten bij te dragen aan een kwaliteitsvolle thuiszorg en een betere zelfstandigheid van de patiënten.

Vragen over thuiszorg?

Heb je vragen over thuiszorg of over thuisverzorgingsproducten, neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag professioneel advies.