bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Wat is urine incontinentie?

urine incontinentie

Urine incontinentie is een aandoening waarbij het moeilijk of onmogelijk is om urine op te houden. De aandoening komt in verschillende vormen voor en het heeft een belangrijk impact op de levenskwaliteit van de patiënt. Lees hier over de verschillende types incontinentie, de oorzaken en de eventueel oplossingen.

Wat is urine incontinentie

Urine incontinentie is het ongewenst verlies van urine, ongeacht hoeveel vloeistof er verloren wordt. Deze term omvat dus zowel druppelverlies als een complete lediging van de blaas. Urine incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen kan de oorzaak aangepakt worden. In de meeste gevallen moet de persoon in kwestie op zoek naar oplossingen, zoals incontinentiemateriaal.

Verschillende soorten urine incontinentie

Incontinentie bestaat in allerlei soorten en vormen. De hoeveelheid urineverlies varieert, maar ook de oorzaak en aanleiding kan verschillen. Dit zijn de meest voorkomende types urine incontinentie.

Inspanningsincontinentie

Inspanningsincontinentie is een vorm van ongewenst urineverlies bij inspanning. Zo kan men urine verliezen tijdens het hoesten of niezen, maar ook tijdens het tillen van een zware last of bij het schrikken.

Aandrangincontinentie

Het signaal dat de hersenen op de hoogte brengt dat de blaas vol is, wordt bij aandrang of surge incontinentie te laat doorgegeven. Er ontstaat dus heel plots een hevige aandrang om te urineren. Vaak is het dan al te laat om tijdig bij de toiletten te geraken.

Overloopincontinentie

Overloop incontinentie gaat effectief over het overlopen van de blaas. Urine wordt te lang opgehouden en de blaas geeft geen signaal aan de hersenen om naar het toilet te gaan. Na een tijdje loopt de blaas over.

Urine incontinentie

Urine retentie betreft het te lang ophouden van urine. Bij deze aandoening is het moeilijk om te starten met plassen of om de blaas compleet te ledigen.

De oorzaken van ongewenst urineverlies

Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijk als neurologisch of psychologisch. Zelfs een verstoorde hormonenbalans kan ongewenst urineverlies tot gevolg hebben.

  • Verzwakking van de bekkenbodemspieren
  • Neurologische aandoeningen
  • Anatomisch probleem of afwijking aan de blaas, urineleiders of nieren
  • Na een operatieve ingreep
  • Blaasverzakking

Wat kan je doen tegen urine incontinentie?

In sommige gevallen is urine incontinentie van voorbijgaande aard, zoals bijvoorbeeld zwangerschapsincontinentie. In andere gevallen is de aandoening blijvend, zeker wanneer ze door een ouderdomskwaaltje veroorzaakt wordt.

Vraag advies aan een gespecialiseerde arts

Een gespecialiseerd arts raadplegen, is in de meeste gevallen de beste oplossing. Een uroloog of specialist kan je specifieke situatie onderzoeken. Wanneer een arts de oorzaak van de urine incontinentie kan achterhalen, bestaat de kans dat er een goede oplossing voorhanden is.

Kwalitatief incontinentiemateriaal

Door kwalitatief incontinentiemateriaal te gebruiken, kan je de levenskwaliteit een flink stuk verbeteren. Gebruik onze INCO advies tool om te achterhalen welk incontinentiemateriaal de beste match is voor jouw situatie. In ons gamma vindt je allerlei oplossingen tegen ongewenst urineverlies zoals kleefluiers, inlegluiers, luiers met heupbandsysteem, optrekbroekjes en inlegverbanden.

Training van de bekkenbodemspiersn

Goed getrainde bekkenbodemspieren houden ongewenst urineverlies beperkt. Je kunt deze oefeningen zelf thuis uitvoeren om je bekkenbodemspieren sterker te maken.

Blaastraining

Tijdens de blaastraining wordt het toiletbezoek telkens iets langer uitgesteld. Zo train je de blaas om langer urine op te houden. Ook de blaastraining kan je makkelijk zelf thuis uitvoeren na overleg met je behandelend arts.

Operatieve ingreep

Een slingoperatie of het aanbrengen van een kunstsfincter rond de plasbuis zijn 2 mogelijke operatieve ingrepen waarbij personen met urine incontinentie vaak goed geholpen zijn. Ook deze behandeling meot door een gespecialiseerd arts worden opgestart.

Op zoek naar advies?

Bij Tomcare geven we je graag wat meer informatie en professioneel advies over ongewenst urineverlies. We informeren je over de mogelijkheden om hulp te vinden, maar ook over de verschillende incontinentiematerialen en hun toepassing. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.

Gepost op sep 17, 2021

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00