Waaraan herken je beginnende dementie

woensdag 15 juli 2015

Wat is dementie precies?

Dementie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een combinatie van verschijnselen. De patient begint vaker dingen te vergeten. Bij dementie is er echter een graad van vergeten die het gewone overstijgt. Iedereen vergeet natuurlijk wel eens iets. Daarom is het ook moeilijk om te weten of het inderdaad om dementie gaat of onschuldige probleempjes die eerder komen door bijvoorbeeld aandachtstekort.

beginnende dementie symptomen

Er zijn tientallen ziekten bekend die dementie mogelijk kunnen veroorzaken. De bekendste ziekte die dementie veroorzaakt is echter de ziekte van Alzheimer. Bij ongeveer 65% van de patiënten met dementie is de ziekte Alzheimer de oorzaak.

Tekenen van beginnende dementie

Vergeetachtigheid. Vaak zie je dat de patient nieuwe informatie makkelijker vergeet. Dit zijn dan vaak kleine praktische dingen zoals wat hij/zij gisteren gegeten heeft, of waar hij/zij een kledingstuk heeft weggelegd.

Moeilijker uit woorden komen. Mensen met beginnende dementie hebben vaak problemen om op het juiste woord te komen. Hierdoor krijgen ze ook minder sociaal contact, gaan ze zich terugtrekken en worden ze stiller in groepen.

Gedragsveranderingen. Soms zie je dat mensen een ander gedrag of karakter ontwikkelen. Vaak zijn deze personen ook rusteloos, wat zich uit in bijvoorbeeld ijsberen door de kamer, ronddwalen, trommelen met de vingers, ...

Moeite met het leren van nieuwe dingen. Omdat de hersenen minder goed functioneren, krijgen dementerende personen vaker problemen met het aanleren van nieuwe dingen.

Rekenwerk gaat moeilijker waardoor ook bijvoorbeeld omgaan met geld moeilijker wordt.

Vroege diagnose van dementie is belangrijk

Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe eerder de persoon in kwestie geholpen wordt. Zo kan de ziekte geremd worden door het toedienen van medicijnen. Ook persoonlijke begeleiding of thuishulp kan een gunstig effect hebben op het ziekteverloop.

Ook is het belangrijk dat de patient nog keuzes kan maken inzake testament, euthanasie, verzorging en dergelijke. Dit is enkel mogelijk als de patient nog bekwaam wordt geacht om zulke beslissingen te nemen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter!

Over TomCare

TomCare levert incontinentiemateriaalverzorgingsproductenverpleegkundig materiaal en zetels op maat. Zowel voor particulieren als professionals. Neem gerust een kijkje op onze webshop.