Waarom de bloeddruk meten bij ouderen?

dinsdag 26 januari 2016

Bloeddruk meten bij ouderen: van groot belang

Algemeen wordt aangenomen dat een te hoge bloeddruk voor niemand een gezonde situatie is. Toch wordt vooral bij ouderen vaak laks omgegaan met het meten en opvolgen van de bloeddruk. Op latere leeftijd zou een hogere bloeddruk immers "normaal" zijn. Dat is deels waar, maar neemt niet weg dat een te hoge (of te lage) bloeddruk altijd gezondheidsrisico's inhoudt. Het is dan ook belangrijk om steeds een gezonde bloeddruk na te streven, ongeacht de leeftijd.

Normale bloeddruk bij ouderen

De waarden van een normale bloeddruk bij iemand van middelbare leeftijd liggen tussen 90/65 mm Hg en 130/90 mm Hg. Wanneer die waarden hoger liggen dan 140/90 mm Hg, spreken we van een hoge bloeddruk.

Door het verouderingsproces verharden de bloedvaten en de aderen, waardoor het hart harder moet pompen. Dat leidt tot een hogere bloeddruk en is dan ook veelvoorkomend bij ouderen. Vaak neemt men daarom als vuistregel dat een normale bovendruk gelijk moet zijn aan 100 + de leeftijd. Iemand van 70 zou op die manier een "normale" bovendrukwaarde van 170 kunnen hebben.

Die waarde ligt ontzettend hoog, maar wordt door het bestaan van deze vuistregel zelden behandeld. Toch blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat de kans op vroegtijdig overlijden met 35% kan dalen door ouderen bloeddrukverlagende medicijnen toe te dienen.

Manieren om de bloeddruk te verlagen

Naast de inname van medicijnen kunnen ook aanpassingen aan de levensstijl tot een gezondere bloeddruk leiden:

  • Meer lichaamsbeweging
  • Stoppen met roken
  • Minder alcohol consumeren
  • Een cholesterolverlagend dieet volgen
  • Behandeling van stress

Daarbij is het belangrijk de bloeddruk blijvend op te volgen om gezonde waarden te bekomen én te behouden. TomCare beschikt over het juiste materiaal om u op weg te helpen. Ook adviseren we u graag bij het gebruik van uw bloeddrukmeter. Aarzel niet om ons te contacteren.