bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Wat is overloopincontinentie?

Wat is overloopincontinentie?

Verlies je urine zonder dat je de aandrang voelt om naar het toilet te gaan? Bij overloopincontinentie ontstaat er ongewenst urineverlies omdat de blaas overvol is, zonder dat deze het juiste signaal aan de hersenen doorgeeft. Dit type incontinentie kan heel wat verschillende oorzaken hebben en komt vaak voor onder de Belgische bevolking.

Wat is overloopincontinentie?

Overloopincontinentie of druppelincontinentie is een vorm van urineverlies waarbij er geen aandrang is om naar het toilet te gaan, ook al zit de blaas helemaal vol. De blaas loopt dan letterlijk over. In de meeste gevallen kunnen personen die last hebben van overloopincontinentie de blaas niet compleet ledigen. Ook wanneer er wel een volle blaas gevoel ontstaat, wordt deze niet helemaal leeg geplast. Er blijft dus altijd urine in de blaas zitten.

Symptomen van druppelincontinentie

Wanneer je urine verliest zonder dat je het gevoel hebt dat je moet plassen, spreekt men van overloopincontinentie. In sommige gevallen wordt er een gevoel van druk ervaren in de onderbuik. Er is sprake van het regelmatig verliezen van druppels urine, een gezwollen onderbuik en de onmogelijkheid om de blaas compleet te ledigen.

De meeste personen die last hebben van overloopincontinentie kunnen de blaas niet goed ledigen. In dat geval ontstaat de kans op blaasontstekingen, maar ook op ontstekingen van de urinewegen of de nieren. Bij druppelincontinentie is het raadzaam om een arts of specialist te raadplegen die je kan helpen met een oplossing of behandeling.

Oorzaken van overloopincontinentie?

Druppelincontinentie heeft verschillende oorzaken. In de meeste gevallen werkt de spier in de blaaswand onvoldoende goed, waardoor de blaas niet helemaal wordt leeg geplast. Ook een vernauwing van de urinewegen leidt vaak tot overloopincontinentie.

  • Vernauwing van de urinewegen door stenen
  • Vergrootte prostaat die op de urinewegen drukt
  • Zwelling van een orgaan in de onderbuik die op de urinewegen drukt
  • Verzakking van de baarmoeder
  • Langdurige verstopping of constipatie
  • Aangeboren afwijking bij kinderen
  • Overloopincontinentie na een chirurgische ingreep

Wat doen tegen overloopincontinentie?

Om overloopincontinentie te behandelen, is het belangrijk dat de oorzaak gekend is. In veel gevallen verdwijnt dit type incontinentie wanneer de oorzaak wordt aangepakt. Om die reden neem je best contact op met een arts of specialist die je de aangewezen behandelingsmethode zal voorstellen.

  • Operatieve ingreep om de oorzaak weg te nemen
  • Medicatie om de oorzaak te behandelen
  • Gebruik van incontinentiemateriaal
  • Katheterisatie of het plaatsen van een sonde voor de afvoer van urine
  • Het trainen van de bekkenbodemspieren en spieren in de onderbuik
  • Plaatsen van een sacrale neurostimulator die ervoor zorgt dat de blaas de juiste signalen naar de hersenen stuurt

Vragen over overloopincontinentie?

Heb jij of iemand waar je voor zorgt, last van overloopincontinentie? Dan is het altijd aan te raden om een arts of specialist te bezoeken. De arts zal op zoek gaan naar de oorzaak van de incontinentie en kan daarna een goede behandelingsmethode aanreiken. Op die manier ben je altijd zeker van de juiste behandeling.

Bij Tomcare kan je terecht met jouw vragen over incontinentiemateriaal. Neem dus gerust contact met ons op met jouw vragen. Ben je niet zeker welk incontinentiemateriaal geschikt is voor jouw specifieke situatie? Maak dan gebruik van onze online incontinentie advies tool. In die tool beantwoord je enkele vragen over de aard van jouw incontinentie. De tool zal je dan informatie geven over de geschikte incontinentiematerialen die het best passen bij jouw situatie.

Gepost op dec 02, 2021

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00