Wat kan je doen tegen stressincontinentie?

dinsdag 26 mei 2015

Stressincontinentie heeft niets met stress te maken. Het wordt veroorzaakt door een spanning die ontstaat in de buik, vandaar dat het ook wel eens inspanningsincontinentie wordt genoemd. Als er bij een bepaalde inspanning zoals bijvoorbeeld niezen, lachen, hoesten of rennen een bepaalde druk op de buik komt te staan, loopt er spontaan urine uit je blaas.

Een vervelend probleem, dat is duidelijk. Maar wat kan je er aan doen?

Bekkenbodem oefenen

Je bekkenbodem wordt gevormd door de banden en spieren die je blaas (en je buikinhoud) ondersteunen. Als je een stevige bekkenbodem hebt, drukt die je urinebuis dicht, ook als er extra druk in je buik ontstaat. Is dat niet langer het geval - bijvoorbeeld na een bevalling - dan is een minieme beweging soms al voldoende om urine te verliezen
Spieroefeningen om je bekkenbodem te verstevigen zijn dus zeker een grote hulp. Er zijn eenvoudige oefeningen die je makkelijk kan toepassen, zoals het streepjesplassen. Maar soms is het verstandig om de hulp van een fysiotherapeut in te roepen. Die kan - afhankelijk van de oorzaak van het probleem - verschillende therapievormen hanteren om je bekkenbodem opnieuw te verstevigen.

Leef gezond

Het klinkt mogelijk wat simplistisch, maar een gezonde levenswijze helpt ook tegen stressincontinentie. Zo is overgewicht niet erg bevorderlijk en helpt het als je effectief probeert je gewicht onder controle te houden.
Voldoende drinken is belangrijk, ook bij incontinentie. Maar te veel drinken kan net blaasproblemen veroorzaken. Drink in normale omstandigheden niet meer dan 2 liter per dag om je blaas niet te overbelasten.
Beweeg, maar overdrijf niet. Een gezond lichaam heeft beweging nodig. Dat houdt je in vorm, ook mentaal. Maar extreem lang sporten of sporten op hoog niveau kan urineverlies erger maken. Spreek erover met je arts mocht je denken dat dit het geval is.

Positieve attitude

Stressincontinentie is een vaak voorkomend probleem bij vrouwen ouder dan 35. Vaak is hier en daar wat bijsturen voldoende om het probleem te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Belangrijk is om het geen vat te laten krijgen op je dagelijkse bezigheden. Zorg voor de juiste ondersteuning in de vorm van aangepast incontinentiemateriaal om niet beperkt te worden in je bewegingen en je vrijheid. En praat erover met je arts of thuisverpleegkundige. Zij zullen je bijstaan met persoonlijk advies en desnoods doorverwijzen voor een behandeling.

Heb je vragen over incontinentieproducten en hun toepassing? Neem dan gerust contact met ons op. Wij passen onze slogan "Wij bezorgen u zekerheid" ook graag in de praktijk toe aan de hand van waardevol advies.