bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Wondverzorging in 3 stappen

Er bestaan verschillende soorten wonden, maar toch valt de basis van elke wondverzorging te herleiden tot *3 eenvoudige stappen:

  • Reinigen
  • Ontsmetten
  • Beschermen

Maar hoe pakt u dat dan precies aan? Tomcare vertelt het u stap voor stap.

Soorten wonden

Allereerst schetsen we kort een overzicht van de verschillende types wonden die u zelf kan verzorgen en de bijbehorende aandachtspunten.

Snijwonden

Een snijwond veroorzaakt vaak een korte maar hevige pijn, die het gevolg is van een scherp voorwerp dat de zenuwen in de huid gekwetst heeft. Belangrijk bij dit type wond is het bloed te stelpen en de wond goed te reinigen en te ontsmetten, aangezien dergelijke voorwerpen heel wat bacteriën kunnen bevatten.

Schaafwonden

Een schaafwond is een oppervlakkige wond die het gevolg is van een val of een botsing met een ruw oppervlak. Ook hier is een grondige reiniging en ontsmetting belangrijk, omwille van de bacteriën die zich in of op het oppervlak kunnen bevinden.

Prikwonden

Een prikwond ontstaat vaak tijdens huishoudelijke bezigheden en wordt veroorzaakt door een scherp, prikkend voorwerp (zoals een schaar, een punaise of prikkeldraad). Opnieuw gaat het hier om voorwerpen die door roest of vuil bacteriën kunnen overdragen, waardoor een degelijke reiniging en ontsmetting onontbeerlijk is.

Brandwonden

Een brandwond is het gevolg van contact tussen de huid en een oppervlak met een extreem hoge of lage temperatuur. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen eerstegraads-, tweedegraads- en derdegraadsbrandwonden (waarbij de laatste de meest ernstige zijn). De eerste stap bij de verzorging van brandwonden is het koelen met lauw water. Ga meteen naar de dokter wanneer de wond er ernstig uitziet.



In 3 stappen een verzorgde wond

Er zijn slechts 3 stappen nodig om een wonde eigenhandig goed te behandelen.

1. Stelpen en reinigen

Bij kleine wonden stopt het bloeden meestal vanzelf na enkele minuten. Toch is het belangrijk om het bloed goed te stelpen alvorens verder te gaan met het reinigen van de wond.

Het reinigen van de wond is de belangrijkste stap bij de behandeling ervan. Ook wonden die niet vuil lijken te zijn, moeten altijd gereinigd worden, liefst met een zuiver washandje en vloeibare zeep.

Met een kompres of ander schoon materiaal kan u de wond vervolgens droog deppen. Blaas in ieder geval niet op de wond - dit kan ziektekiemen overdragen!

2. Ontsmetten

Over de noodzaak om wonden te ontsmetten bestaat enige discussie. Toch wordt het meestal aangeraden om een ontsmettend middel (antisepticum) op basis van water en met slechts één werkzame stof lichtjes op de wond in kwestie te deppen.

3. Beschermen

Tot slot moet de wond beschermd worden tegen verdere invloeden van buitenaf. Vroeger adviseerde men om wonden aan de lucht te laten drogen. Vandaag raadt men echter aan om de wond vochtig te houden met een pleister of verband. Dit gaat korsten tegen, die het genezingsproces vertragen en bovendien ook tot littekens kunnen leiden.

Wenst u meer informatie over wondverzorging en de benodigde materialen? Bekijk alvast ons assortiment, of neem contact op voor een professioneel advies.

Gepost op apr 06, 2016

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00