Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Wondzorg: het juiste verband voor jouw wonde

Een goede wondzorg is essentieel voor het genezingsproces. Ieder type wonde vereist een specifieke behandeling die afgestemd is op de aard van de verwonding. Het juiste verband is dan ook erg belangrijk tijdens dat proces. Gelukkig staat de medische wetenschap niet stil en bestaan er tientallen verschillende types verbanden om verschillende wonden te verzorgen.

Alginaat verband

Alginaat verbanden hebben een super absorberend vermogen. Het verband wordt geproduceerd met calciumalginaat van bruinwieren, dat een hemostatisch of bloedstollend effect heeft. Ze zijn erg geschikt voor het behandelen van vochtige wonden die goed schoongemaakt zijn.

Polyurethaan schuimverband

Het schuimverband met polyurethaan heeft een poreuze en sponsachtige structuur. Dit zelfklevende verband met hoog absorptievermogen, houdt wondexudaat goed vast en houdt de wondranden goed droog. Dit type verband wordt veelal gebruikt als postoperatief wondverband, omdat ze zacht en comfortabel zijn, maar ook het wondvocht goed absorberen.

Polyurethaan folie

Hydrofilm of polyurethaan folie is een beschermlaag zonder absorberend vermogen. Het wordt gebruikt in combinatie met een al dan niet steriel kompres. De folie kan zonder extra absorptie niet gebruikt worden op exuderende wonden en is ook niet steriel. Deze folie kan op lengte worden geknipt. Het is een ideale aanvulling op de standaard voorraad aan wondmateriaal.

Hydrocolloïd verband

Hydrocolloïd verbandenhebben een breed toepassingsgebied doordat het verband een goed vochtig wondmilieuverzekert. Dit type verband bestaat uit 2 lagen, een buitenste laag van polyurethaan folie die het verband afsluit. De binnenste laag is het hydrocolloïd date en kleverige en absorberende laag vormt tegen de wonde. Dit verband mag enkele dagen over de wonde blijven en vormt als het ware een tweede huid.

Steriel niet klevend kompres

Voor het bedekken van een schone, maar bloedende of natte wonde, is een steriel niet klevend kompres ideaal. Dit kompres heeft een dikke wattenlaag en absorbeert het vocht erg goed. De geperforeerde copolymeerfolie aan de binnenkant van het verband kleeft niet in de wonde en is makkelijk te verwijderen zonder de wonde opnieuw open te trekken. Deze kompressen zijn perfect voor schone, niet-geïnfecteerde wonden.

Ook de steriele Melolin kompressen zijn perfect geschikt voor gebruik op niet-geïnfecteerde wonden.

Welk verband gebruiken voor specifieke wondzorg?

Wondzorg is een specialisme op zich omdat er zo’n grote verscheidenheid aan behandelingswijzenbestaat. Wil je een wonde verzorgen, maar ben je niet zeker van het juiste verband en de specifieke behandelingswijze? Neem dan eerst contact op met je arts of thuisverpleegkundige. Het is nooit een goed idee om op eigen initiatief een verband uit te kiezen en te hopen dat het werkt.

Om de wondzorg voor jezelf of iemand in je directe omgeving op optimale wijze uit te voeren, laat je je best eerst inlichten over de mogelijkheden en risico’s.

Gepost op jun 16, 2020

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00