Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Worden zorgrobots de toekomst?

Steeds vaker wordt in de zorgsector ook gepraat over het inzetten van zorgrobots. Er zijn inmiddels verschillende experimenten geweest waarbij zorgrobots werden ingezet in woonzorgcentra, scholen en ziekenhuizen. Vervangt de zorgrobot straks de verpleegkundige?

Een geavanceerde oplossing

Zorgrobots worden op de markt gelanceerd als zijnde een geavanceerde oplossing die multi-inzetbaar is in de zorgsector. Zo zou een zorgrobot kunnen ingezet worden in woonzorgcentra voor bewegingstherapie met bejaarden, of op de dienst pediatrie van het ziekenhuis. Maar kan dat ook ter vervanging van een verpleegkundige? Uiteraard niet! We betwisten het nut van zorgrobots zeker niet, maar een verpleegkundige vervangen is niet aan de orde. Waarom niet?

Zorg kan je niet automatiseren

Een zorgrobot is een mogelijke oplossing tegen bijvoorbeeld vereenzaming. Hierbij wordt de robot gebruikt als gezelschap. Let wel, de conversatie wordt nog steeds gestuurd door een mens die een tablet of laptop bedient en de robot laat spreken. Bewegingstherapie is een andere mogelijkheid. Hierbij voert de robot een reeks oefeningen uit die senioren moeten nadoen. Maar echte verzorging, kan enkel worden uitgevoerd door een verpleegkundige. Iemand die daarvoor is opgeleid en in staat is te analyseren. Iemand die in staat is prioriteiten te stellen. Iemand die verder gaat waar de vaardigheden van een zorgrobot stoppen.

Verpleegkundigen zijn onmisbaar

Verpleegkundigen zijn onvervangbaar. Ze zijn een essentiële schakel in onze gezondheidszorg en staan in voor een breed scala aan zorgverstrekking. Zorgvragers vallen terug op verpleegkundigen voor wondzorg, het toedienen van inspuitingen maar ook het voorzien in de dagelijkse hygiëne en andere complexe, persoonlijke (be)handelingen. Verpleegkundigen en thuisverpleegkundigen kunnen voor deze noodzakelijke zorg niet worden vervangen door een zorgrobot. Die is nog lang niet in staat om dat soort handelingen uit te voeren. Bovendien speelt ook de menselijke factor een essentiële rol bij zorg. De warmte en oprechte bezorgdheid van een verpleegkundige is uniek en een belangrijk onderdeel van de zorg.

Zorgrobots zijn hooguit een interessant instrument waarmee geschoolde verpleegkundigen en verzorgers kunnen werken. Zo denken we aan een toepassing in de pediatrie waarbij kinderen ontvankelijker worden voor bepaalde behandelingen door de afleiding die de zorgrobot biedt. Maar de uiteindelijke behandeling en verzorging met gespecialiseerde producten, daarvoor blijft een verpleegkundige onmisbaar.

Heb je vragen of specifieke zorg of verzorgingsproducten voor thuiszorg, neem dan gerust contact met ons op. We geven graag discreet en deskundig advies.

Gepost op sep 17, 2015

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00