Zo houdt u uw rug gezond

dinsdag 20 oktober 2015

Uw rug gezond houden is belangrijk. Het is de beste manier om rugklachten te vermijden. De praktijk wijst namelijk uit dat ernstige rugklachten zelden worden veroorzaakt door één verkeerde beweging, maar door een langdurige, foutieve belasting van de rug. Een belasting die vaak makkelijk kan verholpen worden mits het respecteren van een aantal basisregels.

Aandacht voor uw rug van jongs af aan

Uw rug verdient uw aandacht, zelfs als kind al. Veel gewoontes, zoals een correcte houding, leren we aan als kind. Kinderen wijzen op het belang van een juiste zithouding bijvoorbeeld, is daarom erg belangrijk; net als zorgen voor voldoende beweging. Die juiste houding - zowel bij het staan, stappen als zitten - blijft belangrijk om uw rugspieren niet te overbelasten. Zorg er overigens voor dat u niet te lang dezelfde houding aanneemt. Af en toe bewegen ter afwisseling is belangrijk.

Beweeg op de juiste manier

Bewegen is goed voor uw rug, zelfs als u rugklachten heeft gehad. Een goede algemene conditie is bevorderlijk voor de gezondheid van uw rug. Sporten zoals zwemmen, wandelen of fietsen zijn prima. Wie al rugklachten had, overlegt beter mijn zijn arts welke sporten wel of niet geschikt zijn op basis van de eerdere klachten.

Hoe uw rug gezond houden?

Een goede matras

Een matras ondersteunt uw rug het beste als uw bekken en schouders er kunnen in wegzakken, terwijl de rest van uw lichaam voldoende ondersteund wordt. Wil u ook tijdens uw slaap uw rug niet gaan belasten, dan is op uw buik slapen absoluut verboden. Dat is namelijk erg belastend voor uw rug. Slaap dan liever op uw zij.

De juiste tilhouding

Iedereen moet al eens een zwaar voorwerp optillen. De regel die u hierbij moet hanteren is om steeds te tillen met rechte rug en gebogen knieën. Daarna houdt u het voorwerp zo dicht mogelijk tegen uw lichaam. Hang de held niet uit, u heeft maar één rug. Vraag liever hulp en til zware voorwerpen met 2 of meer personen. Vermijd ook draaiende bewegingen tijdens het tillen van een last; dat is vragen om een lumbago of hernia.

Kortom, een gezonde rug heeft - zoals vele zaken in het leven - vooral te maken met de juiste houding ten aanzien van het probleem. In dit geval mag u dat zowel letterlijk als figuurlijk nemen. Door bovenstaande regels in acht te nemen vermijdt u ernstige problemen en houdt u uw rug gezond. Voor het respecteren van een juiste zithouding kan u zich laten ondersteunen door zit- en rugorthesen of zelfs een relaxzetel op maat. Tomcare zorgt voor een persoonlijke service tegen een betaalbare prijs. Informeer naar onze voorwaarden.