Incontinentie

Incontinentie is geen pretje, maar er valt meer dan goed mee te leven. TomCare wilt dit taboe voor eens en voor altijd de wereld uit jagen door middel van de juiste producten en materialen. Incontinentieproblemen komen immers voor op jonge en oudere leeftijd en vaak is dit iets waar we niet aan denken tot we ermee geconfronteerd worden. Deze problemen komen voor bij zowel mannen als vrouwen. Hieronder een overzicht om dit beter te begrijpen.

Incontinentie: wat is dit eigenlijk?

Wel, kortweg gezegd betreft het onvermogen tot het ophouden van urine- en/of ontlasting. Zowel kinderen, volwassen als senioren kunnen hiermee te maken krijgen, waarbij er diverse oorzaken kunnen worden aangesteld. Een zwakke blaas, zwangerschap, stress, drang, inspanningen en ga zo maar verder: voor elk van deze problemen heeft TomCare een oplossing, volledig op maat van uw lichaam en levenswijze.

Incontinentie bij vrouwen

Bij vrouwen zijn een aantal vormen van incontinentie bekend, waarbij de drie belangrijkste de volgende zijn:

  • Zwangerschapsincontinentie: dit betreft vaak de eerste keer dat een vrouw met incontinentie wordt geconfronteerd. De reden? De hormonen, die ze tijdens de zwangerschap aanmaken. Hierdoor verslappen de spieren in de bekken, waardoor deze tijdens de zwangerschap bij een emotie of actie (liften) niet voldoende tegendruk kunnen bieden met het moeilijk ophouden van urine als resultaat.

Niet alleen tijdens de zwangerschap kan incontinentie zich voordoen, maar ook bij en na een bevalling kan er schade oplopen aan de bekkenbodem. Spieren kunnen bijvoorbeeld uitrekken of scheuren, dewelke later gedeeltelijk of geheel kunnen worden hersteld.

  • Inspannings- of stressincontinentie: soort incontinentie, waardoor bij een inspanning (hoesten, springen) druppeltjes urine ontsnappen. Deze vorm is meestal het gevolg van een bevalling of zwangerschap en kan duren tot jaren na de bevalling. Echter kan deze incontinentie ook het gevolg zijn van een operatie. Zo’n 1 op 4 vrouwen ouder dan 35 jaar heeft last van stressincontinentie.
  • Urge of aandrangincontinentie: dit houdt in dat een vrouw onverwacht de drang krijgt om te urineren, vaak nog voor ze het toilet kan bereiken. Dit kan gaan van druppelincontinentie tot volledige lediging van de blaas. Dit vormt vooral problemen bij personen met beperkte mobiliteit, maar ook bij volledig gezonde mensen zorgt dit voor onzekerheid.

Incontinentie bij mannen

Ook mannen kunnen vroeg of laat last ondervinden van incontinentie. Zo is er bijvoorbeeld de drangincontinentie en de inspanningscontinentie:

  • Drangincontinentie: dit type betreft het nadruppelen na het urineren. Het lijkt dan alsof de blaas leeg is, maar men verliest toch nog kleine hoeveelheden urine. Ongeveer 1 op 5 mannen heeft hier tussen 30 en 80 jaar problemen mee.
  • Inspanningincontinentie: deze vorm gaat om urineverlies veroorzaakt door het niet kunnen ophouden van urine tijdens fysieke activiteiten, waarbij de druk in de buik toeneemt (denk hierbij aan bijvoorbeeld hoesten, niezen en sporten). Bij vele manen kan dit gevolgen hebben voor hun levenskwaliteit en kan dit leiden tot een sociale beperking.

Enkele tips om urineverlies te vermijden

Urineverlies is een vervelend beestje, maar TomCare beschikt over een uitgebreid gamma aan producten en materialen om u hierbij zo goed mogelijk te kunnen helpen. Echter kan u zelf ook enkele trucjes toepassen, zoals onze tips hieronder:

  • Stoppen met roken
  • Voldoende actief bewegen
  • Na een zwangerschap oefeningen doen om de bekkenbodemspieren te versterken
  • Overgewicht vermijden
  • Voldoende drinken (zonder prik)

Het belang van een goede huidverzorging

Huidverzorging en lichaamsaandoeningen, het verband is er wel degelijk. Wassen vormt een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse verzorging en u dient er dan ook voldoende aandacht aan te besteden. Onvoldoende of slechte hygiëne leidt immers tot allerlei letsels, allergieën, kwaaltjes, irritaties en ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld incontinentie.

Bij incontinentie krijgt uw huid het bovendien ook zwaar te verduren. TomCare helpt u graag door middel van producten en materialen die u een minimale belasting van de huid bieden, zoals verbanden, reinigingsmiddelen en crèmes, die uw huid gezond en soepel houden.


Contacteer Tomcare BVBA!

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend meer info? Dat kan via het telefoonnummer 053 39 38 97 of via het e-mailadres info@tomcare.be. U kan uiteraard ook onderstaand formulier invullen.