bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Incontinentie

Wat is incontinentie?

Incontinentie is een lichamelijke aandoening waarbij de urine of ontlasting niet kan opgehouden worden. Urineverlies kan op iedere leeftijd voorkomen. Zowel kinderen, volwassenen, als senioren kunnen met urineverlies te maken krijgen. De oorzaken kunnen erg verschillend zijn. Een zwakke blaas, stress, drang, inspanningen en andere oorzaken kunnen aanleiding geven tot urineverlies.

In dit naslagwerk geven we je wat meer informatie over de verschillende types incontinentie, de oorzaken en de behandelingswijze. Lees zeker ook inze tips om vochtverlies te vermijden! Vaak kunnen personen die last hebben van ongewenst urineverlies ook gebruik maken van hulpmiddelen.

Gelukkig vind je bij Tomcare een ruim assortiment aan incontinentiemateriaal voor iedereen. Contacteer onze incontinentie verpleegkundige voor advies op maat van jouw situatie.

Verschillende soorten incontinentie

Incontinentie bestaat in verschillende vormen. De oorzaak en aanleiding van het urineverlies verschilt en in sommige vormen bestaat er ook een ontlastingsincontinentie.

Inspanningsincontinentie

Inspanningsincontinentie treedt op wanneer de blaas onverwacht urine lost als gevolg van een lichamelijke inspanning. Dit kunnen simpele inspanningen zijn zoals hoesten of niezen, maar het kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het tillen van zware voorwerpen of door te sporten. Dit is de meest voorkomende vorm van urineverlies bij vrouwen.

De oorzaken van inspanningsincontinentie zijn vaak terug te brengen naar:

  • Ouderdom
  • Overgewicht
  • Bekkenfractuur
  • Tijdens of na de bevalling
  • Na een behandeling tegen prostaatkanker

Aandrangincontinentie

Bij aandrangincontinentie kan je plots een sterke aandrang voelen om naar het toilet te gaan. Vaak wordt dit veroorzaakt door een overactieve blaas, een aandoening aan de blaas of door bepaalde geneesmiddelen.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van aandrangincontinentie

  • Gespannen bekkenbodemspieren
  • Prikkelbare blaas
  • Bij overconsumptie van alcohol of cafeïne houdende producten
  • Stress

Overloop incontinentie

Overloopincontinentie is een vorm van urineverlies die veroorzaakt wordt doordat de blaas overvol is. Meestal komt dit doordat de blaas niet volledig geleegd wordt en omdat de blaasspieren niet sterk genoeg zijn om de blaas helemaal leeg te plassen. Bij deze aandoening verliest men telkens enkele druppels urine, iedere keer wanneer de blaas overloopt.

De meest voorkomende oorzaken van overloop incontinentiezijn:


  • De blaasspieren zijn niet sterk genoeg
  • Prostaatproblemen bij mannen
  • Verzakking van de baarmoeder bij vrouwen

Ontlastingsincontinentie

Bij ontlastingsincontinentie gaat het over een onmogelijkheid om de ontlasting op te houden. Vaak is er weinig tot geen controle over de spieren van de onderbuik en de sluitspier. Ook hier zijn verschillende oorzaken mogelijk:

  • Beschadiging van een zenuw
  • Ouderdomsverschijnselen
  • Spieren rond de endeldarm en sluitspier zijn onvoldoende sterk
  • Na een operatie aan de darmen

Incontinentie bij vrouwen

Een kwart van de vrouwen die ouder zijn dan 35, krijgt te maken met een vorm van incontinentie. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn. Dit zijn de vaakst voorkomende vormen van urineverlies bij vrouwen.

Zwangerschapsincontinentie

Het ongewenst verlies van urine dat optreedt tijdens of na de zwangerschap is de vaakst voorkomende vorm van urineverlies bij jonge vrouwen. De oorzaak ligt vaak bij de hormonen die een vrouw tijdens de zwangerschap aanmaakt. Die hormonen zorgen ervoor dat de bekkenbodemspieren verslappen. Bij een emotie, inspanning of niesbui kunnen de bekkenbodemspieren niet voldoende tegendruk bieden om de urine tegen te houden.

Incontinentie na de bevalling

Ook tijdens de bevalling kan het gebeuren dat de bekkenbodemspieren beschadigd geraken of scheuren, met urineverlies tot gevolg. Vaak herstellen de spieren enige tijd na de bevalling en verbeteren de symptomen geleidelijk aan.

Inspannings- of stressincontinentie

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie bij vrouwen houdt in dat er urineverlies ontstaan bij het hoesten of niezen. Ook bij het optillen van een last of bij een stevige inspanning kan men urine verliezen.

Dit type vochtverlies wordt meestal veroorzaakt door een zwangerschap of bevalling, maar kan ook het gevolg zijn van een operatie.

Aandrang- of urge incontinentie

Bij aandrang of urge incontinentie krijgt een vrouw onverwacht de drang om te urineren, vaak nog voor ze het toilet kan bereiken. Dit kan gaan van druppelincontinentie tot volledige lediging van de blaas. Meestal vormt dit vooral problemen bij personen met beperkte mobiliteit, maar ook bij volledig gezonde mensen zorgt het voor onzekerheid.

Incontinentie bij mannen

Een kwart van de mannen boven de 50 heeft last van ongewenst urineverlies. Ook zijn kunnen dus vroeg of laat last ondervinden van verlies van urine.

Drangincontinentie

Drangincontinentie bij mannen houdt in dat er sprake is van nadruppelen na het urineren. Het lijkt dan alsof de blaas leeg is, maar men verliest toch nog kleine hoeveelheden urine. Ongeveer 1 op 5 mannen heeft hier tussen 30 en 80 jaar problemen mee.

Inspanningsincontinentie

Inspanningsincontinentie bij mannen wordt veroorzaakt door een fysieke activiteit waarbij de druk in de buik toeneemt. Dat kan tijdens het sporten gebeuren, maar ook tijdens het niezen, hoesten of wanneer met een zware last optilt.

Behandeling van incontinentie

De behandeling van urineverlies verschilt afhankelijk van het type en de oorzaak van de aandoening. Spieroefeningen zijn in ieder geval aangewezen om de bekkenbodemspieren te beheersen. Medicijnen zijn in de meeste gevallen niet aangewezen.

Behandeling van inspanningsincontinentie

De juiste diagnose en behandeling is natuurlijk in samenspraak met de arts, maar hier vind je enkele behandelingen die vaak gebruikt worden:

  • Bekkenbodemspieroefeningen om de spieren te versterken. Deze oefeningen kun je zelf doen of met de begeleiding van een kinesitherapeut. Na enkele weken is er al verbeting merkbaar.
  • Een slingoperatie biedt een oplossing door een bandje rond de plasbuis. Dit bandje wordt geplaatst tijdens een kleine ingreep en het houdt plotse druk tegen.
  • Een kunstsfincter rond de plasbuis biedt ook onmiddellijk hulp na een kleine ingreep

Behandeling van aandrangincontinentie

Raadpleeg steeds een arts voordat je overgaat naar de mogelijke behandelingsmethoden. Dit zijn de meest voorkomende behandelingen voor aandrangincontinentie:

  • Blaasoefeningen om de blaas te trainen. Hierdoor krijg je meer controle over het plassen en leer je om de plasdrang tegen te gaan en uit te stellen.
  • Overgewicht aanpakken kan ook een gunstig effect hebben op aandrangincontinentie
  • Vermijden van alcohol en cafeïne houdende dranken

Tips om urineverlies te vermijden

Urineverlies is een onaangenaam verschijnsel. TomCare beschikt over een uitgebreid gamma aan producten en materialen om je zo goed mogelijk te helpen. Maar je kunt zelf ook verschillende maatregelen nemen om urineverlies te vermijden.

  • Stoppen met roken
  • Voldoende actief bewegen
  • Na een zwangerschap oefeningen doen om de bekkenbodemspieren te versterken
  • Overgewicht vermijden
  • Voldoende drinken (zonder prik)

Goede huidverzorging bij incontinentie

Er bestaat een verband tussen huidverzorging en lichaamsaandoeningen. Wassen vormt een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse verzorging en je dient er dan ook voldoende aandacht aan te besteden. Onvoldoende of slechte hygiëne leidt immers tot allerlei letsels, allergieën, kwaaltjes, irritaties en ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld incontinentie.

Bij incontinentie krijgt je huid het bovendien ook zwaar te verduren. TomCare helpt je graag door middel van producten en materialen die u een minimale belasting van de huid bieden, zoals verbanden, reinigingsmiddelen en crèmes, die de huid gezond en soepel houden.

Hulpmiddelen voor incontinentie

Bij TomCare kan je terecht voor een uiteenlopend aanbod aan oplossingen tegen urineverlies. Deze producten vind je in ons gamma.

Inlegverbanden voor lichte incontinentie

Voor licht tot matig urineverlies kun je gebruik maken van discrete inlegverbanden uit absorberend materiaal. De inlegverbanden zijn beschikbaar met verschillende gradaties van absorberend vermogen. Er zijn ook verschillende maten beschikbaar.

Deze inlegverbanden zijn ook beschikbaar in de vorm van een absorberend optrekbroekje.

Inlegluiers voor matig tot zware incontinentie

Een inlegluier kan ook gebruikt worden bij licht urineverlies, maar veelal worden deze luiers aangewend bij matig tot zwaar verlies. De absorberende pads worden meestal gebruikt in combinatie met een netbroekje om de pad stevig op zijn plaats te houden.

Deze inlegluiers zijn beschikbaar in verschillende gradaties van absorptievermogen en in verschillende maten. We hebben ook een apart gamma met inlegluiers voor mannen.

Luiers met heupbandsysteem

De luiers met heupbandsysteem zijn geschikt voor licht tot zwaar urineverlies. Ze kunnen gebruikt worden voor zowel urineverlies als ontlastingsincontinentie. Deze luiers bieden een optimale bescherming en zijn beschikbaar in verschillende maten.

Absorberende onderleggers voor in bed

De absorberende onderleggers voor in bed zijn een extra beschermingsmaatregel om een zetel of bed te beschermen tegen ongewenst verlies van urine.

Verhoog je levenskwaliteit

Ook met incontinentie kan je nog steeds een aangenaam leven hebben. Verzorg jezelf goed en omring jezelf met de beste materialen. Volg ook zeker onze tips om urineverlies tegen te gaan.

Heb je vragen over onze producten of over bestelmogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op!

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00