bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Huidverzorging bij incontinentie kopen

Mensen met urine incontinentie of stoelgang incontinentie hebben een verhoogd risico op huidproblemen. Personen met incontinentie hebben dan ook bijzonder veel baat bij een goede huidverzorging. Het dagelijks gebruik van incontinentiematerialen zorgt vaak voor een beschadigde of geïrriteerde huid. Ook het feit dat de huid vaker in contact komt met een vochtige omgeving, zorgt ervoor dat deze makkelijker gekwetst geraakt. Om klachten te voorkomen of verzachten, is een goede huidverzorging dus onmisbaar.

Waarom is huidverzorging bij incontinentie zo belangrijk?

Onze huid beschikt van nature over een beschermlaag die ons lichaam beschermt tegen aanvallen van buitenaf. De huid is dan ook de barrière tussen ons lichaam en de buitenwereld. Het is belangrijk dat deze barrière goed zijn werk kan doen om infecties, irritatie en andere problemen te voorkomen. Personen met incontinentie dragen het grootste deel van de dag incontinentiemateriaal. Je kiest hier in ieder geval best voor materialen die zacht zijn voor de huid. Maar zelfs met de beste en meest kwalitatieve producten heeft de huid nog steeds te lijden.

Bovendien zorgt urineverlies voor een warme en vochtige omgeving. Spijtig genoeg is deze combinatie niet interessant voor de huid. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor irritatie. Daar komt nog eens bij dat urine niet zomaar water is. Urine bevat een heleboel schadelijke stoffen die niet zacht zijn voor de huid.

De meeste personen met incontinentie ontwikkelen na verloop van tijd huidproblemen, tenzij er veel aandacht wordt geschonken aan een goede huidverzorging met de juiste producten.

Meest voorkomende huidproblemen bij incontinentie

Personen met incontinentie hebben vaak last van huidproblemen. De langdurige blootstelling aan een warme en vochtige omgeving heeft een effect op de weerbaarheid van de huid. Dit zijn de meest voorkomende huidproblemen bij incontinentie

Incontinentie gerelateerde dermatitis

Incontinentie gerelateerde dermatitis is een vorm van huidontsteking door de langdurige blootstelling aan urine of ontlasting. Dermatitis resulteert in jeuk, roodheid en een gezwollen huid. Deze aandoening moet behandeld worden om te voorkomen dat de dermatitis steeds erger wordt.

Decubitus of doorligwonden

Doorligwonden zijn een typisch verschijnsel bij personen die niet mobiel zijn. Door lang op dezelfde manier in bed te liggen, ontstaan er wonden op de plaats waar het lichaam het meeste druk uitoefent op de ondergrond. In veel gevallen ontstaan de doorligwonden ter hoogte van de lage onderrug. Dit is meteen ook de plaats waar het incontinentiemateriaal zit en waar eventuele urine of stoelgang zich lokaliseert. Het regelmatig verschonen en veranderen van houding kan dit type wonden voorkomen.

Smetplekken

Smetplekken zijn wonden die ontstaan in huidplooien, zoals de lies of de bilspleet. De wonden ontstaan door de vochtige en warme omgeving, maar ook door eventuele wrijving. Ook hier is een goede huidverzorging de enige manier om dit huidprobleem voor te blijven.

Allergische reacties

Het kan gebeuren dat een persoon met incontinentie allergisch reageert op het incontinentiemateriaal. Kies daarom altijd voor hypo allergeen incontinentiemateriaal, zonder uitzondering. Al het incontinentiemateriaal dat je in de webwinkel van Tomcare kan bestellen, is hypoallergeen. Allergische reacties op incontinentiemateriaal is een huidprobleem dat je makkelijk kan voorkomen door te kiezen voor kwalitatieve, hypoallergene incontinentiematerialen.

Top producten voor huidverzorging bij incontinentie

De verzorging van de huid bij incontinentie bestaat uit verschillende aspecten. In grote lijnen kunnen we de huidverzorging opsplitsen in het reinigen en het beschermen van de huid.

Reinigen van de huid bij incontinentie

De huid reinigen gebeurt bij voorkeur bij het verwisselen van het incontinentiemateriaal. Je gebruikt hiervoor een zachte waslotion of reinigingsschuim. Een pH neutrale waslotion zorgt voor een goede reiniging zonder de natuurlijke structuur van de huid aan te tasten. Bij personen met een droge huid kan je kiezen voor een waslotion met glycerine die de huid goed hydrateert.

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om bij iedere wissel van incontinentiemateriaal een complete wasbeurt uit te voeren. Je kan dan ook gebruik maken van reinigingsdoekjes om de regio schoon te maken. Ook hier kies je best voor een pH-neutraal product dat zacht is voor de huid.

Beschermen van de huid bij incontinentie

Om de huid te beschermen bij personen met incontinentie, gebruik je best een beschermende crème die de juiste ingrediënten bevat. Beschermende crèmes verstevigen de natuurlijke weerstand van de huid en dragen bij tot een betere genezing van eventuele huidaandoeningen. Je gebruikt de beschermende crème na het wassen, voordat je opnieuw incontinentiemateriaal aanbrengt. Afhankelijk van het huidtype en de toestand van de huid kan je kiezen voor een neutrale of vette crème.

Wanneer je geen gebruik maakt van een beschermende crème of zinkzalf, kan je ook opteren voor bodylotion. Een kwalitatieve en pH-neutrale bodylotion hydrateert de huid en maakt deze weerbaar en veerkrachtig.

Indien mogelijk doe je er ook goed aan om de huid regelmatig te laten ademen. Draag lichte en ademende kledij en ga overmatig zweten tegen. Het kan ook zeker geen kwaad om regelmatig een pauze in te lassen en de huid een half uurtje vrij te laten van incontinentiemateriaal.

Enkele tips voor huidverzorging bij incontinentie

  • Vervang incontinentiematerialen tijdig
  • Zorg voor een droge omgeving voor de huid
  • Kies hypo allergeen incontinentiemateriaal
  • Was de huid bij het verwisselen van het incontinentiemateriaal
  • Dep de huid goed droog na het wassen
  • Zorg voor voldoende beweging of wissel regelmatig van houding
  • Laat de huid regelmatig eens ademen
  • Bezoek tijdig een arts of specialist

Een goede huidverzorging is essentieel bij personen met incontinentie. Verzorg jij iemand in je familie of ben je aan de slag in de thuiszorg? Hou de huid van de persoon die je verzorgt goed in de gaten. Naast een dagelijkse verzorging is ook de inspectie van de huid nodig.

Ontdek je beginnende problemen of merk je dat de huid geïrriteerd of beschadigd is? Neem contact op met een arts om de huidproblemen te onderzoeken. Een arts kan je meer informatie verschaffen over de nodige behandelwijze.

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00