bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Incontinentie bij kinderen

Incontinentiemateriaal voor kinderen

Incontinentie bij kinderen is een probleem dat regelmatig voorkomt. Kinderen die kampen met incontinentie hebben moeite om hun plas op te houden. Het gevolg is dat ze regelmatig met een natte broek en een schaamtegevoel achterblijven. Ongewild urineverlies bij kinderen kan verschillende oorzaken en behandelingswijzen hebben. Gelukkige kan je bij Tomcare terecht voor een breed gamma aan incontinentiemateriaal van jong tot oud.

Wanneer spreken we van incontinentie bij kinderen?

Dat jonge kinderen nog geen complete blaascontrole bezitten, is niet meer dan normaal. Daarom dat we hen een pamper aangeven tot de tijd dat ze een goede controle over hun blaas ontwikkelen. We spreken dan ook pas van incontinentie bij kinderen vanaf een leeftijd van 5 jaar. Op die leeftijd zijn de meeste jonge kinderen hun blaas goed de baas. Wanneer een kind dat ouder is dan 5 jaar nog regelmatig een natte broek heeft, spreken we van incontinentie bij kinderen.

Oorzaken van incontinentie bij kinderen

Incontinentie kan verscheidene oorzaken hebben, ook bij kinderen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Anatomische incontinentie: een afwijking van de blaas, plasbuis of sluitspier zorgt ervoor dat het kind een verminderde controle heeft over het urineverlies.

  • Neurologische incontinentie: het kind voelt niet aan wanneer de blaas vol is door een neurologisch probleem.

  • Overactiviteit van de blaasspier: de blaasspier trekt te pas en te onpas samen, ook wanneer deze nog niet vol is. Het kind moet vaak plassen, maar niet altijd veel. Deze afwijking resulteert vaak in ongewild urineverlies.

  • Extreem uitstelgedrag: uitstelgedrag zorgt ervoor dat de blaas zeer regelmatig overvuld geraakt. Uitstelgedrag leidt tot blaasontstekingen, urineweginfecties en incontinentie.

  • Andere oorzaken: er bestaan nog andere oorzaken voor ongewild urineverlies bij kinderen. Bezoek een arts om de juiste oorzaak van de incontinentie te achterhalen.

De oorzaak van incontinentie bij kinderen kan voor de ouders al snel duidelijk zijn. Zo is het bijvoorbeeld al snel duidelijk wanneer het kind zelden of nooit naar het toilet gaat, maar uiteindelijk wel een ongelukje heeft. In dit geval spreekt men van uitstelgedrag, maar trek zeker niet te snel conclusies. De beste manier om de oorzaak van de incontinentie te achterhalen, is een bezoek aan een dokter. In sommige gevallen is er een onderzoek nodig om de oorzaak van incontinentie bij kinderen te achterhalen.

Hoe wordt de oorzaak van incontinentie achterhaald?

Wanneer een kind last heeft van incontinentie is het aan te raden dat er een onderzoek gebeurt om de oorzaak te achterhalen. Dit onderzoek begint veelal met een lichamelijk onderzoek om anatomische en lichamelijke afwijkingen te detecteren. Meestal wordt er een urinestaal genomen dat naar het labo gestuurd wordt voor onderzoek. In sommige gevallen wordt er een functioneel onderzoek van de blaas gedaan tijdens een röntgenonderzoek.

Behandeling van incontinentie bij kinderen

Incontinentie bij kinderen wordt met verschillende methodes behandeld, afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie.

In eerste instantie kan er gekozen worden voor het gebruik van incontinentiemateriaal voor kinderen. Deze optrekbroekjes voor kinderen lijken sterk op een gewone onderbroek en voorkomen veel ongemakken. Niemand ziet dat jouw kind een optrekbroekje draagt en gênante momentjes worden vermeden. Incontinentiemateriaal is alvast een goede oplossing terwijl er gewerkt wordt aan definitieve oplossingen die het probleem effectief verhelpen.

Blaastraining en plastraining zijn behandelingsmethoden die erg effectief zijn bij bepaalde vormen van incontinentie. Tijdens deze training leert het kind de juiste houding om de blaas volledig leeg te plassen en een heleboel andere tips om meer controle te krijgen over de blaas.

Soms moet er gebruik gemaakt worden van medicijnen om de incontinentie aan te pakken. Zo wordt er antibiotica gebruikt bij een blaasontsteking of spierontspanners wanneer het kind niet in staat is om de blaas te ontspannen.

Bedplassen bij kinderen

Plassen in bed is een vorm van incontinentie, maar meestal gaat het bij bedplassen niet echt over incontinentie. Wanneer het kind tijdens de nacht last heeft van urineverlies, wijst dit er vaak op dat het kind te vast slaapt om te voelen dat het moet plassen. De blaas geraakt overvol en de sluitspier geeft daaraan toe. Bedplassen is een probleem dat vaak slechts van tijdelijke aard is tot het kind een betere blaasbeheersing krijgt. Voor kinderen die regelmatig last hebben van bedplassen, zijn de optrekbroekjes voor kinderen een hele goede oplossing.

Gepost op mrt 02, 2021

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00