bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Wat is incontinentie

Incontinentie bij kinderen is een veel voorkomend probleem. Er zijn steeds kinderen die te kampen hebben met bedplassen of broekplassen.

Hoewel dit een erg gekend probleem is dat vaak voorkomt zorgt dit helaas voor een slecht gevoel bij kinderen. Ongewild urineverlies blijft steeds moeilijk en laat een gevoel van schaamte achter.

De term incontinentie wordt gebruikt wanneer kinderen te kampen hebben met ongewild urine- of stoelgangverlies. Dit kan voorkomen in verschillende gradaties en vormen. Net daarom is het goed om elk voorval te bekijken vanuit een persoonlijk standpunt en elke situatie te benaderen als uniek.

Wanneer spreek je van incontinentie bij kinderen

Veel kleine kinderen of baby’s hebben helemaal nog geen controle over hun blaas. Dat is uiteraard ook normaal. Deze kinderen dragen een luier tot ze de controle hebben over hun blaasspieren. 

Voor we van incontinentie spreken bij kinderen moeten ze een minimumleeftijd hebben van 5 jaar. Normaal gezien hebben kinderen van deze leeftijd al een goede controle over hun blaas. Als een kind van vijf jaar of ouder dus nog steeds last heeft van een frequente natte broek of bedplassen, dan spreken we over incontinentie bij kinderen.

Meest gekende oorzaken van incontinentie bij kinderen

Er zijn verschillende oorzaken die incontinentie als gevolg hebben. Niet alleen bij ouderen en volwassenen maar ook bij kinderen is dit het geval. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Anatomische incontinentie: een afwijking van de blaas, plasbuis of sluitspier zorgt ervoor dat het kind een verminderde controle heeft over het urineverlies.

  • Neurologische incontinentie: het kind voelt niet aan wanneer de blaas vol is door een neurologisch probleem.

  • Overactiviteit van de blaasspier: de blaasspier trekt te pas en te onpas samen, ook wanneer deze nog niet vol is. Het kind moet vaak plassen, maar niet altijd veel. Deze afwijking resulteert vaak in ongewild urineverlies.

  • Extreem uitstelgedrag: uitstelgedrag zorgt ervoor dat de blaas zeer regelmatig overvuld geraakt. Uitstelgedrag leidt tot blaasontstekingen, urineweginfecties en incontinentie.

In sommige gevallen kan het voor de ouder ook snel duidelijk worden wat de oorzaak is van urineverlies. Vaak zijn kinderen met uitstelgedrag makkelijk te herkennen. Als ze zelden of nooit uit zichzelf naar het toilet gaan, dan is een ongelukje wel te verwachten.

Het is helaas niet altijd even simpel om vast te stellen welk probleem er aan de oorzaak ligt van broekplassen. Daarom is het goed om steeds je arts te contacteren. 

Hoe stel je incontinentie vast bij jongeren

Wanneer je denkt dat je kind te kampen heeft met een vorm van incontinentie kan dat moeilijk zijn om correct vast te stellen. Daarom is een medisch onderzoek altijd aangewezen om grondig en systematisch aan de slag te gaan. 

Dit begint meestal met een lichamelijk onderzoek om vast te stellen als er anatomisch een afwijking aanwezig is. Ook zullen de dokters een urinestaal afnemen dat wordt opgestuurd naar het labo voor verder onderzoek. Tot slot kunnen ze overgaan tot het nemen van een echo van de blaas.

Kinderen met incontinentie behandelen

Het behandelen van kinderen met incontinentie heeft verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van de oorzaak en de situatie zal er moeten gekeken worden met de ouders naar de beste oplossing.

Blaastraining en plastraining zijn erg effectieve methodes waardoor bepaalde vormen van incontinentie kunnen bestreden worden. Door hierop te trainen zal je kind leren om de aandrang te voelen en de blaas volledig leeg te plassen. Daarnaast zijn er nog een heleboel oefeningen en tips die kunnen helpen bij het vermijden van ongelukjes.

Ter ondersteuning van deze training kan je ook het gepaste incontinentiemateriaal aanschaffen voor het kind. Hier kan je kiezen voor verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de leeftijd en situatie. Door incontinentiemateriaal te kiezen dat discreet is maar goed werkt zal je kind zich zekerder voelen en meer vertrouwen opbouwen.

Incontinentie materiaal voor kinderen

Incontinentiebroekjes

De Junior incontinentiebroekjes voor kinderen zijn absorberende broekjes die gedragen worden als gewoon ondergoed. Ze sluiten nauw aan rond de bovenbenen en de buik, waardoor ze aangenaam zijn om te dragen. 

Een incontinentiebroekje kan zowel overdag als ’s nachts gebruikt worden, afhankelijk van de situatie en de hoeveelheid urineverlies. De Abri Flex Junior optrekbroekjes zijn erg interessant als incontinentie onderbroekjes voor kinderen.

Nachtbroekjes

Incontinentie bij kinderen uit zich vooral in de vorm van bedplassen en nachtelijke incontinentie. Daarom zijn vooral de nachtbroekjes voor kinderen erg in trek. Ze worden nachtbroekjes genoemd, maar ze kunnen eventueel ook overdag gedragen worden. De Dreamy nachtbroekjes hebben een onopvallend design en zien eruit als een gewone onderbroek.

Bij de nachtbroekjes wordt er een onderscheid gemaakt tussen nachtbroekjes voor jongens en meisjes. Verder zien deze optrekbroekjes er subtiel en onopvallend uit. Ze passen goed aan rond de buik en benen om lekkage te voorkomen.

Luiers

Ben je eerder op zoek naar een luier in plaats van een optrekbroekje? Dan kies je best voor de Abri Form Junior luiers. Deze luiers zijn geschikt voor kinderen die te groot zijn voor de standaard luiers, maar te klein voor het incontinentiemateriaal voor volwassenen

De incontinentieluiers hebben een grotere absorptiecapaciteit dan de optrekbroekjes en zijn dus beter geschikt voor kinderen die last hebben van matig tot zwaar urineverlies.

Veelgestelde vragen over incontinentie bij kinderen

Is Incontinentie erfelijk?

Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige vormen van incontinentie effectief erfelijk zijn. De meeste vormen van incontinentie bij kinderen zijn dit echter niet. Het zijn vooral incontinentieproblemen op latere leeftijd die erfelijk overdraagbaar zijn.

Is er iets tegen incontinentie?

Er bestaan verschillende oplossingen tegen incontinentie. De gemakkelijkste methode om je bij te staan bij incontinentie is kiezen voor het juiste medisch materiaal. Daarnaast zijn er ook een heleboel trainingen en oefeningen die je kunnen helpen bij het tegengaan van urineverlies. Denk maar aan bekkenbodemspieren trainen of algemene blaastraining. Als laatste mogelijkheid zijn er ook medicijnen die kunnen helpen bij incontinentie. Als je zelf, of uw kind, last heeft van incontinentie gelieve dan altijd eerst een arts te raadplegen.

Is incontinentie een ziekte?

Nee, incontinentie is geen ziekte. Het kan wel omschreven worden als een aandoening in de meeste gevallen. Meestal kan deze aandoening simpel omschreven worden als het niet meer kunnen ophouden van je urine.

Wat zijn de gevolgen van incontinentie?

Urineverlies kan verschillende gevolgen hebben voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. Je kan last krijgen van uitslag, schimmels en andere huidproblemen door de erg hoge zuurgraad van urine. Maar ook mentaal is incontinentie niet te onderschatten. Het kan onzekerheid, schaamte en isolement tot gevolg hebben wanneer kinderen of volwassen personen te kampen hebben met incontinentie.box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00