bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Incontinentie bij ouderen

Incontinentie bij ouderen

Ongewenst urineverlies is een probleem dat in alle bevolkingsgroepen en op alle leeftijden kan ontstaan. Toch zien we dat incontinentie bij ouderen en bejaarden vaker voorkomt dan bij jongere bevolkingsgroepen. Ouderdomskwaaltjes en andere aandoening vormen vaak de aanleiding voor urine-incontinentie. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over de verschillende vormen van urine- en stoelgangincontinentie bij ouderen. Je leest hier ook over eventuele oplossingen en incontinentiemateriaal dat je kan gebruiken om de ongemakken van ongewenst urineverlies te beperken.

Oorzaken van incontinentie bij ouderen

Ongewenst urineverlies komt voor bij zowel mannen, vrouwen als kinderen. Incontinentie wordt veelal door dezelfde factoren veroorzaakt, zowel bij jongeren als ouderen. Toch blijkt dat er een heleboel ouderdomskwaaltjes zijn die het proces versnellen of verergeren.

Dit zijn de vaakst voorkomende oorzaken van incontinentie bij bejaarden. De oorzaken kunnen net zo goed bij jongeren voorkomen, maar bij senioren zijn deze factoren vaker aanwezig.

  • Verslapping van de bekkenbodemspieren
  • Verslapping van de sluitspier of het afsluitmechanisme van de blaas
  • Vergroting van de prostaat bij mannen
  • Neurologische aandoeningen
  • Cognitieve aandoeningen of een verminderd bewustzijn
  • Bijwerking na een operatie
  • Bijwerking van bepaalde medicijnen
  • Stofwisselingsziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes
  • Mobiliteitsproblemen die zorgen dat men minder snel bij het toilet geraakt

Verschillende soorten incontinentie bij bejaarden

Incontinentie uit zich op 2 verschillende manieren. Zo kan je last hebben van urineincontinentie of stoelgangincontinentie. Het ongewenst verlies van urine komt vaker voor dan het ongewild verlies van stoelgang.

  • Stressincontinentie of inspanningsincontinentie (urine of stoelgang). Urineverlies of stoelgangverlies dat ontstaat wanneer de druk in de buik verhoogt, zoals bij hoesten, lachen of schrikken. Het kan hier gaan om druppelverlies of grotere hoeveelheden.
  • Aandrangincontinentie of urge incontinentie (urine-incontinentie). Hier gaat het om een plots opkomend gevoel dat niet onderdrukt kan worden. Vaak is het dan al te laat om tijdig op het toilet te geraken.
  • Functionele incontinentie (urine of stoelgang). De oorzaak hier betreft vaak een verminderde mobiliteit, een cognitief probleem of een psychische beperking. Dit type incontinentie gaat vaak gepaard met een ander type.
  • Overloopincontinentie (urine-incontinentie). Bij overloopincontinentie is er sprake van een continu verlies van druppels urine. Meestal heeft de persoon in kwestie problemen om de blaas volledig leeg te plassen.
  • Gemengde incontinentie (urine of stoelgang). Dit betreft een combinatie van verschillende types incontinentie.

Tips en advies voor incontinentie bij ouderen

Het ongewenst verlies van stoelgang of urine is een probleem dat het dagdagelijkse leven grondig verstoort. In sommige gevallen durft de persoon in kwestie amper het huis te verlaten uit angst voor een onverwacht ongelukje. Daarom geven we graag enkele tips om het leven ietwat aangenamer te maken voor ouderen die last hebben van ongewenst urineverlies of stoelgangverlies.

Raadpleeg een arts

Een arts of specialist is altijd in de best mogelijke positie om je te adviseren over het bestaande probleem. In veel gevallen kan er een oplossing gevonden worden waardoor de incontinentie deels of helemaal kan worden opgelost.

Toiletgedrag

Door op regelmatige tijdstippen het toilet te bezoeken, zorg je ervoor dat blaas en eventueel darmen steeds geledigd worden. Daardoor bestaat er minder kans dat de blaas overgevuld geraakt. Ook de houding die je aanneemt op het toilet kan helpen om de blaas volledig te ledigen, wat het risico op ongewenst urineverlies dan weer verkleint.

Selecteer het juiste incontinentiemateriaal

Incontinentiemateriaal kan het leven een heel stuk aangenamer maken. Denk maar aan een optrekbroekje, een inlegverband of een kleefluier. Veel van de producten die je in onze webshop vindt, kunnen discreet en onopvallend onder je kledij worden worden. Denk maar aan de optrekbroekjes van Dailee.

Afhankelijk van de hoeveelheid urine of stoelgang die je verliest, kan je een product kiezen dat aansluit bij je noden en behoeften. Gebruik onze INCO advies tool om te achterhalen welk incontinentiemateriaal je precies nodig hebt.

Bovendien ontvang je via de mutualiteit veelal een forfaitaire vergoeding voor de aankoop van incontinentiemateriaal.

Training van de bekkenbodemspieren

De training van de bekkenbodemspieren kan de symptomen van incontinentie bij ouderen verlichten. Er bestaan een heleboel simpele oefeningen die je dagelijks kan doen om je bekkenbodemspieren te versterken. Bij ouderen is het vaak moeilijker om deze spieren nog in topconditie te krijgen, maar deze techniek is ongetwijfeld het proberen waard.

Vragen over incontinentie bij ouderen?

Heb je vragen of ben je op zoek naar professioneel advies van onze incontinentieverpleegkundige? Dan mag je zeker contact opnemen met Tomcare. We geven je graag meer informatie over de verschillende producten en we kunnen je ook de juiste richting uitsturen wanneer jij op zoek bent naar meer advies.

Gepost op jul 09, 2021

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00