bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Urineverlies

Ongewenst urineverlies is een topic dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Statistieken tonen aan dat bijna 20 tot 50% van vrouwen in hun leven wel eens te maken krijgt met incontinentie. Bij velen gaat het bijvoorbeeld slechts om enkele druppeltjes na een zwangerschap, maar er zijn ook gevallen waarbij het een heus probleem wordt.

Gelukkig vind je bij Tomcare een ruim assortiment aan incontinentiemateriaal voor iedereen. Contacteer onze incontinentie verpleegkundige voor advies op maat van jouw situatie.

Schaamte voor urineverlies

Urineverlies wordt echter nog te vaak verzwegen, omdat mensen zich er voor schamen. Het blijft echt een taboe om erover te praten, en er wordt vanuit gegaan dat vanaf je zindelijk bent, je de controle over je blaas blijft behouden. Toch zijn er vele soorten behandelingen mogelijk, waar goede resultaten mee kunnen behaald worden.

Hoe ontstaat urineverlies?

Er zijn twee grote oorzaken van urineverlies. Enerzijds heb je inspanningsincontinentie. Dit is de vorm die het meeste voorkomt bij vrouwen. Daarnaast heb je aandrangincontinentie. Men spreekt over inspanningsincontinentie als het urineverlies plots is en het gevolg is van een inspanning. Je kan hierbij denken aan onschuldige inspanningen zoals hoesten of niezen. Ook andere soorten inspanningen kunnen de oorzaak geven tot urineverlies. Denk hierbij aan zware voorwerpen tillen, joggen of zelfs sporten in het algemeen. De oorzaak van inspanningsincontinentie is vaak te weinig ontwikkelde bekkenbodemspieren. Hiermee weet je dan ook meteen de vaakst voorkomende behandeling: het sterken van de bekkenbodemspieren. Een goede oefening voor je bekkenbodemspieren te sterken is de beweging die je maakt als je je plas even ophoudt. Denk in je gedachten even alsof je aan het plassen bent, en even je plas tegenhoudt. Je spant op dat moment even je bekkenbodemspieren aan. Deze oefening kan je enkele keren per dag uitvoeren. Een andere vorm van urineverlies is aandrangincontinentie. Aandrangincontinentie komt vaker voor bij vrouwen dan mannen.

Hoe herken je aandrangincontinentie?

Aandrangincontinentie uit zich in de volgende symptomen:

  • Een plotselinge en sterke aandrang om te plassen
  • Het niet op kunnen houden van de urine

Aandrangincontinentie ontstaat door een overactieve of prikkelbare blaas. Als er sprake is van aandrangincontinentie reageert de blaas reeds overgevoelig op een kleine hoeveelheid urine. Het kan soms door stress verergeren. Iedereen herinnert zich wel om vlak voor een belangrijk examen of vergadering vaak te moeten gaan plassen.

Hoe kan urineverlies worden behandeld?

Met urineverlies ga je best langs bij de huisarts. Hij kan je dan een correcte diagnose en behandeling voorstellen, zodat er een oplossing op maat van jouw probleem wordt gesteld.

Wat kan je er zelf aan doen?

Blaastraining

Door het trainen van uw blaas kunnen de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Overgewicht aanpakken

Overgewicht is ook verbonden aan urineverlies. Dit komt omdat er bij overgewicht een verhoogde druk (aantal kilo’s) op de blaas komt te staan. Bij een zware obesitas (BMI hoger dan 40) is het risico zelfs zes keer zo hoog om te kampen te krijgen met ongewenst urineverlies.

Stoppen met roken

Hoewel roken zelf niet de onmiddellijke oorzaak zal zijn van urineverlies, kunnen de gevolgen van het roken wel de symptomen van incontinentie verhogen. Denk hierbij aan het hoesten, dat inspanningsincontinentie kan veroorzaken.

Gebruik van incontinentiemateriaal

Door goede incontinentiematerialen te gebruiken kan je jezelf beschermen tegen ongewenst urineverlies. Door deze voorzorgsmaatregelen kan je ervoor zorgen dat andere mensen jouw urineverlies niet eens opmerken. Neem bijvoorbeeld even een kijkje op onze webshop voor meer incontinentiematerialen.

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00