bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Incontinentiemateriaal bestellen

Mensen die te maken krijgen met incontinentie zijn vaak de wanhoop nabij, zeker in de beginfase.
Maar gelukkig kan je gebruik maken van betrouwbare hulpmiddelen die je leven weer aangenaam en makkelijk maken.
Incontinentie hoeft je leven niet te beheersen wanneer je jezelf omringt met de juiste materialen en oplossingen. Betrouwbaar en discreet incontinentiemateriaal zorgt ervoor dat je jouw normale leven weer kan oppikken. Niemand hoeft te weten dat jij last hebt van urineverlies!

Wat is incontinentie?

Incontinentiemateriaal kopenIncontinentie is een lichamelijke aandoening waarbij het moeilijk of onmogelijk wordt om urine of stoelgang op te houden. Urineverlies kan op iedere leeftijd voorkomen. Het is dus zeker niet per se een ouderdomsaandoening.

Er bestaan verschillende gradaties, zoals lichte, middelmatige en zware incontinentie. Voor iedere gradatie is er een verscheidenheid aan incontinentiemateriaal beschikbaar. De oorzaken van deze aandoening zijn uiteenlopend, maar de beschermende materialen zijn niet afhankelijk van de oorzaak. Op deze pagina vind je incontinentiemateriaal voor alle vormen van urineverlies en verlies van stoelgang.


Incontinentie bij vrouwen

Incontinentie bij vrouwenVeel vrouwen hebben last van incontinentie. Vaak gaat het hier over druppelincontinentie of stressincontinentie. Het probleem doet zich veelal voor bij vrouwen die net bevallen zijn, waarbij het fenomeen van voorbijgaande aard is. Ook oudere vrouwen kunnen last hebben van incontinentie. Voor vrouwen bestaat er een breed gamma aan verschillende types incontinentiemateriaal.Incontinentie bij mannen

Incontinentie bij mannenEén op tien mannen boven de 40 jaar heeft last van incontinentie. Dit varieert van druppelincontinentie tot complete incontinentie. Om de verschillende types incontinentie bij mannen te verlichten, bestaat er gelukkig een heleboel incontinentiemateriaal voor mannen.

Incontinentie bij kinderen

Incontinentie bij kinderenWanneer een kind van ouder dan 5 jaar last heeft om de plas op te houden, spreken we van incontinentie bij kinderen. Bij jonge kinderen en tieners kan het gaan over bedplassen, maar er bestaan verschillende aanleidingen die incontinentie bij jonge mensen kunnen veroorzaken. Tussen het incontinentiemateriaal voor kinderen vind je luiers in kindermaten en nachtbroekjes.

Incontinentie bij ouderen

Incontinentie bij ouderenIncontinentie bij bejaarden is een vaak voorkomend probleem. Gelukkig kunnen ook bejaarden en senioren gebruik maken van het gamma aan pampers voor volwassenen. In het gamma aan producten vind je kleefluiers, inlegluiers, inlegverbanden en optrekbroekjes. Er zijn ook andere materialen beschikbaar om het leven aangenamer te maken, zoals bed onderleggers. Afhankelijk van de specifieke situatie van de bejaarde, kies je uit een breed aanbod aan mogelijkheden.Welke soorten incontinentiemateriaal bestaan er?

In het Tomcare gamma vind je een heleboel materialen die je helpen om je incontinentie onder controle te houden. Sommige producten zijn voorzien voor het verlies van stoelgang, maar je vindt in ons gamma ook een heleboel producten voor urineverlies. Via onze INCO advies tool helpen wij jou graag het geschikte product te vinden. Volg de stappen om tot ons advies op maat te komen. Heb je toch nog vragen, kan je altijd met onze incontinentie verpleegkundige contact opnemen.

Dit zijn de meest gebruikte producten:

Inlegverbanden

Deze relatief dunne inlegverbanden zijn geschikt voor personen met licht tot matig urineverlies. Ze zijn erg discreet en niemand hoeft te weten dat jij een inlegverband draagt. Deze uiterst dunne verbanden zijn beschikbaar in verschillende gradaties van absorptievermogen en in alle maten.

Het inlegverband kan in je broek gelegd worden, maar er bestaan ook losse verbanden die je met een netbroekje kunt gebruiken.

Netbroekjes

Netbroekjes worden gebruikt om inlegluiers op de goede plaats te houden. Ze passen netjes rond de contouren van het lichaam en zorgen ervoor dat de inlegluier de pasvorm van het lichaam volgt. Netbroekjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar en het is belangrijk om een maat te kiezen die strak genoeg aanpast.

Optrekbroekjes

Optrekbroekjes zijn een interessante en populaire oplossing voor mobiele personen die op zoek zijn naar discrete bescherming. Ze zien eruit als een gewone onderbroek en kunnen dus ook zo gedragen worden. Ga je naar de sportschool en kleed je je daar om? Dan valt het optrekbroekje niet op tijdens het omkleden.

Inlegluiers

Inlegluiers zijn een beetje dikker en beschikken over een groot absorptievermogen. Ze worden aangewend bij matig tot zwaar urineverlies. Je kunt deze luiers eventueel ook gebruiken bij licht urineverlies. Inlegluiers zijn een erg betrouwbaar type incontinentiemateriaal. Wanneer de luier tijdig vervangen wordt, hoef je je geen zorgen te maken en ben je erg goed beschermd. De luiers zorgen voor een veilig en comfortabel gevoel. 

De luiers worden gebruikt in combinatie met een daarvoor voorzien netbroekje dat de luier perfect op de juiste plaats houdt. Het broekje sluit bovendien goed aan rond de benen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over lekkage.

Kleefluiers

Kleefluiers zijn de pampers of luiers zoals we die kennen voor kinderen. Het systeem bestaat al bijzonder lang en heeft dan ook al zijn nut bewezen. Deze luiers zijn makkelijk in gebruik, vooral bij bedlegerige patiënten. De rugzijde wordt onder de rug van de patiënt geschoven. Daarna is het vrij makkelijk om de voorkant te sluiten met behulp van de plakstrips. Kleefluiers worden veelal gebruikt bij minder mobiele personen met matige tot zware incontinentie.

Luiers met heupband

Luiers met heupbandsysteem geven een goede en comfortabele bescherming bij alle vormen van incontinentie. Ze kunnen gebruikt worden bij urineverlies, maar vormen ook een goede oplossing bij het verlies van stoelgang. Ook deze luiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gradaties van absorptie.

Bed onderleggers

De absorberende onderleggers vormen een extra veiligheidsmaatregel, bovenop het gebruik van één van bovenstaande incontinentiematerialen. Een absorberende bed onderlegger kan gebruikt worden in bed, in de zetel of op een andere plaats waar je een langere tijd zit of ligt.

Welk absorptievermogen kies je best?

Wanneer je op zoek gaat naar producten die je helpen met ongewenst urineverlies is het absorptievermogen een belangrijk gegeven. Zo variëren de verschillende producten nogal. Bij de producten die je in onze webshop vindt, vermelden we steeds het correcte absorptievermogen.

De verschillende producenten hebben ieder hun eigen manier om de hoeveelheid vloeistof die ze kunnen absorberen, aan te geven. Zo zijn er de ‘drops’ die bij sommige merken worden aangegeven in de naam. Andere merken vertonen deze drops op de verpakking.

Wanneer je eenmaal het juiste absorptievermogen kent om bijvoorbeeld een nacht of een sportles door te komen, kan je altijd voor dezelfde absorptie kiezen.

Verschillende merken incontinentiemateriaal

In onze webshop vind je incontinentiemateriaal van verschillende merken. We zien veel vraag naar de typische merken die goed aangeschreven staan, maar ook de producten van minder bekende merken zijn zeker het bekijken waard.

Bekijk onze aanbod van:

Incontinentiemateriaal merken

Incontinentiemateriaal voor stoelgang incontinentie

Naast ongewild urineverlies is ook stoelgang incontinentie een veel voorkomend probleem. Niet alle luiers en inlegverbanden zijn even geschikt voor personen met stoelgangincontinentie. Ben je specifiek op zoek naar incontinentiemateriaal voor stoelgang incontinentie? Je vindt in de beschrijving van de specifieke producten altijd een bevestiging of het materiaal ook geschikt is voor stoelgang. Ook het incontinentie materiaal dat bij de luiers voor volwassenen hoort, is goed geschikt voor stoelgangincontinentie.

Incontinentiemateriaal voor de nacht

Het overbruggen van langere periodes, zoals de nacht, is vaak een struikelblok voor personen met incontinentie. In ons aanbod vind je specifieke producten met een hoger absorptievolume. Met dit incontinentiemateriaal overbrug je probleemloos langere periodes waarin vaak meer urineverlies voorkomt.

Oorzaken van incontinentie

Urineverlies of het verlies van stoelgang kan verschillende oorzaken hebben.

Er bestaan verschillende incontinentiematerialen voor urineverlies en stoelgangverlies. Verder heeft de oorzaak van de aandoening weinig invloed op de te kiezen materialen. Incontinentiemateriaal voor urineverlies kan gebruikt worden, ongeacht de oorzaak.

Behandeling van incontinentie

Naast het gebruik van incontinentiemateriaal, worden ook oefeningen aangeraden om de bekkenbodemspieren te trainen om zo meer controle te krijgen over het urineverlies. In sommige gevallen wordt er gekozen voor een operatieve ingreep, maar de exacte behandeling wordt dan bepaald door de behandelende arts.

 • Bekkenbodemspieroefeningen bestaan uit een training van de spieren in de onderbuik. Deze oefeningen helpen je om meer controle te krijgen over de blaas. Je leert aan de hand van deze oefeningen ook om gecontroleerd te plassen en je plasdrang uit te stellen.
 • Chirurgische ingrepen als en slingoperatie of de plaatsing van een kunstsfincter kan snel hulp bieden. Deze ingrepen worden enkel uitgevoerd wanneer de behandelende arts er directe voordelen in ziet voor jouw situatie.
 • Overgewicht kan een reden zijn van urineverlies en sommige mensen hebben er veel baat bij om hun gewicht onder controle te houden.

Veelgestelde vragen over ons incontinentiemateriaal

Wanneer moet ik incontinentiemateriaal gebruiken?

Personen die last hebben van ongewenst urineverlies, kunnen gebruik maken van incontinentiemateriaal. Er bestaat geen grens of aanleiding tot wanneer je juist het materiaal kan gebruiken. Om die reden bestaan er verschillende gradaties van absorptievermogen. Voor ieder type incontinentie bestaat er een oplossing die past bij de hoeveelheid urine die je dagelijks verliest. Heb je last van druppelincontinentie en blijft het urineverlies beperkt tot enkele druppeltjes per dag? Dan kan je gebruik maken van incontinentiemateriaal voor lichte incontinentie. Heb je last van zware incontinentie? Dan kies je best voor een oplossing met een hoger absorptievermogen.

Welk incontinentiemateriaal heb ik nodig?

De keuze voor het juiste incontinentiemateriaal is niet altijd evident. Het onderwerp blijft taboe en het is niet meteen de eerste vraag die je aan anderen kan stellen. Mensen gaan veelal op zoek naar informatie op het internet en gelukkig kan je daar ook de juiste informatie vinden. Aan de hand van onze INCO advies tool kan je zelf achterhalen welke producten het best bij jouw situatie passen. Beantwoord de vragen in onze tool om een overzicht te krijgen van de verschillende incontinentiematerialen die jij kan gebruiken. Heb je verdere vragen? Contacteer gerust onze incontinentieverpleegkundige via het contactformulier.

Hoe moet ik incontinentiemateriaal aanbrengen?

Het aanbrengen van incontinentiemateriaal wijst zichzelf uit. Er bestaat natuurlijk wel een verschil tussen de verschillende types incontinentiemateriaal:

 • Inlegverbanden worden net als inlegkruisjes in de onderbroek gelegd.
 • Inlegluiers zijn wat dikker. Ze passen soms goed in een onderbroek, maar in andere gevallen wordt hier een netbroekje gebruikt om de inlegluiers op de juiste plaats te houden.
 • Optrekbroekjes zijn erg handig in gebruik. Je draagt ze als een gewone onderbroek.
 • Kleefluiers en luiers met heupbandsysteem zijn types incontinentiemateriaal dat makkelijker te gebruiken is bij minder mobiele personen. Je brengt ze aan zoals een pamper door ze eerst onder de rug te leggen en aan de buikzijde te bevestigen.

Hoe vaak moet ik het incontinentiemateriaal verversen?

Afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies en het absorptievermogen van het incontinentiemateriaal kan je het materiaal langer of minder lang gebruiken. Je bepaalt in principe zelf wanneer je het materiaal vervangt, maar deze redenen zijn vaak een goede indicatie dat het tijd is om het incontinentiemateriaal te verversen:

 • Lekkage
 • Onaangename geurtjes
 • Incontinentiemateriaal voelt vol aan
 • Incontinentiemateriaal voelt nat aan
 • Plastrips verliezen hun kracht en laten los
 • Irritatie van de huid
 • Verlies van stoelgang

Na een tijdje krijg je zelf een duidelijker beeld over hoe lang je het incontinentiemateriaal kan gebruiken. Zo ververs je liever voordat je lekt of voordat het materiaal nat aanvoelt. De ene persoon ververst graag het materiaal om de 2 uren, terwijl iemand anders het misschien de hele dag draagt.

Je doet er sowieso goed aan om het incontinentiemateriaal met regelmaat te verschonen omwille van hygiënische redenen. Je hoeft niet na ieder verlies van urine het materiaal te vervangen, zeker niet wanneer het voorzien is om meer vocht te absorberen. Toch raden we aan om het incontinentiemateriaal minstens iedere 6 uur te vervangen overdag. ’s Nachts kan het eventueel langer gedragen worden als dat de nachtrust ten goede komt.

Heb ik ander incontinentiemateriaal nodig voor ’s nachts?

Nachten zijn altijd iets moeilijker dan dagen voor personen die last hebben van ongewenst urineverlies. Tijdens de nacht worden er een heleboel bewegingen gemaakt die makkelijker voor lekkage zorgen. Bovendien ben je niet helemaal bewust wanneer je slaapt en de kans op doorlekken is groter. Je houdt tijdens de nacht het incontinentiemateriaal ook langer aan voordat je het ververst, wat ook de kans op doorlekken kan vergroten.

Een goede nachtrust is erg belangrijk. Daarom wordt er tijdens de nacht vaak gekozen voor een ander incontinentiemateriaal dan overdag. Incontinentiematerialen voor de nacht hebben vaak een goede pasvorm en een hoger absorptievolume.

Bestaat er incontinentiemateriaal voor een gevoelige huid?

Alle incontinentiematerialen die je in onze webshop terugvindt, zijn ontworpen voor personen met een gevoelige huid. Alle producten zijn dan ook hypoallergeen en voelen aangenaam aan tegen de huid. Heb je zelf last van een gevoelige huid? Dan raden we aan om het incontinentiemateriaal zeer regelmatig te vervangen.

Personen die vaak een vochtig materiaal tegen de huid moeten verdragen, doen er goed aan om de huid te verzorgen met de juiste producten. Zo was je de huid best met een zachte waslotion en breng je regelmatig een beschermende crème om de huid stevig en gezond te houden.

Welk incontinentiemateriaal heb ik nodig bij stoelgang verlies?

Fecale incontinentie of ongewenst verlies van stoelgang valt ook onder de term incontinentie, maar is toch ook weer heel anders. Voor het verlies van ontlasting bestaan er verschillende oplossingen. Zo kan je gebruik maken van inlegluiers, optrekbroekjes of kleefluiers. De keuze van het type materiaal is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en je mobiliteit. Afhankelijk van de hoeveelheid stoelgang die je verliest, kan je ook een verschillend absorptievermogen kiezen. Ook het type stoelgang dat je verliest heeft een impact op de keuze van het juiste incontinentiemateriaal. Verlies je vooral een waterige substantie of heb je last van zowel urineverlies als stoelgang incontinentie, dan kies je best voor een incontinentiemateriaal dat goed vocht absorbeert. Bij een stevige ontlasting is het absorptievermogen minder belangrijk.

Bij stoelgang incontinentie raden we aan om na iedere ontlasting het incontinentiemateriaal te verversen. Stoelgang wordt namelijk niet op dezelfde manier geabsorbeerd als vocht.

Hoe is incontinentiemateriaal opgebouwd?

Het incontinentiemateriaal dat je vandaag de dag in onze webshop kan aanschaffen, is ontworpen volgens hedendaagse normen en principes. Het materiaal bestaat uit verschillende lagen die ieder een eigen functie hebben.

De binnenzijde die tegen de huid rust is voorzien van een zachte, aangename laag die fijn aanvoelt tegen de huid. Deze laag is ontworpen om je een droog gevoel te geven. Vocht passeert deze laag en wordt geabsorbeerd door het materiaal dat zich verder van de huid bevindt.

Die tweede absorberende laag kan uit verschillende bestanddelen bestaan. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van absorberende korrels. Deze korrels of Super Absorberende Polymeren hebben de eigenschap dat ze erg veel vocht kunnen opnemen zonder het weer los te laten. Je kan dus in feite op de luiers drukken zonder dat het vocht weer vrijkomt! In luiers met een hoog absorptievolume zitten meer korrels dan in lichtere materialen. De absorberende korrels worden omgeven door een laagje zachte watten die ervoor zorgen dat de luiers en verbanden lekker zacht en fluffy aanvoelen.

De buitenste laag van incontinentiemateriaal bestaat veelal uit een ademende laag die het vocht wat tegenhoudt. Deze ademende laag zorgt ervoor dat je niet te fel gaat zweten in de luier, maar dat het vocht toch niet zo makkelijk doorlekt.

Naast al deze laagjes zijn de verschillende incontinentiematerialen ook uitgerust met andere attributen. Zo hebben de optrekbroekjes een elastiek die voor een goede pasvorm zorgt. Kleefluiers zijn uitgerust met degelijke plakstrips. Sommige incontinentiematerialen zijn zelfs voorzien van een afleesstrook waarop je kunt zien hoe vol de luiers juist is.

Moet ik altijd een netbroekje gebruiken voor de zekerheid?

Nee! Sommige types incontinentiemateriaal worden gebruikt met een netbroekje, terwijl andere materialen echt ontworpen zijn zodat je het netbroekje niet nodig hebt. Je gebruikt in principe enkel een netbroekje in deze gevallen:

 • Bij het gebruik van een inlegluier
 • Bij twijfel over de goede pasvorm van het incontinentiemateriaal
 • Bij personen die veel bewegen tijdens het dragen van het incontinentiemateriaal
 • Bij zware incontinentie en wanneer de luier erg vaak zwaar is

Het gebruik van een netbroekje staat uiteraard vrij. Je kunt er altijd voor kiezen om een netbroekje over het incontinentiemateriaal te dragen, maar in veel gevallen is dat niet nodig. Maak je bijvoorbeeld als mobiel persoon gebruik van een optrekbroekje, dan is een netbroekje niet meteen aangewezen.

Wat is het verschil tussen een verband voor urineverlies en een maandverband?

Een maandverband is ontworpen om menstruatiebloed en eventuele vaginale afscheiding te absorberen. Bloed is een dikkere vloeistof die gemiddeld vrij traag stroomt. Verbanden voor urineverlies hebben een groter absorptievermogen en absorberen vloeistoffen veel sneller. Urine is namelijk een stuk vloeibaarder dan bloed. Maandverband is dan ook niet geschikt voor gebruik bij urineverlies omdat het absorptievermogen gemiddeld te laag is. Bovendien bevat incontinentiemateriaal ook een geurbestrijder die de geur van urine tegenhoudt.

Bestaat er een vergoeding voor incontinentiemateriaal?

Ja! De aankoop van incontinentiemateriaal valt onder de ziekteverzekering. Dat betekent dat jouw ziekteverzekering je tegemoet komt wanneer jij nood hebt aan incontinentiematerialen. Afhankelijk van jouw specifieke situatie verschilt de instantie die de vergoeding uitbetaalt en het bedrag waar je jaarlijks recht op hebt. Je kunt hier meer lezen over de premie voor incontinentiemateriaal.

Onze vernieuwde webshop

In onze webshop voor incontinentiemateriaal vind je een brede selectie aan verschillende producten van kwalitatieve merken. In ons aanbod vind je zowel de bekende merken als de kwalitatief hoogstaande producten die beschikbaar zijn voor een lagere prijs. Bekijk dus zeker even ons complete aanbod. Incontinentiemateriaal kopen per doos is steeds voordeliger dan kopen per verpakking! Heb je vragen over bepaalde producten of wil je graag advies inwinnen bij onze incontinentieverpleegkundige? Neem dan gerust contact met ons op!

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €40.00
NEDERLAND: Vanaf €60.00