Kleefpleisters
Kleefpleisters kopen
Kleefpleisters en hechtmaterialen zijn essentiële items in iedere thuisapotheek en reisapotheek. Ook voor mantelzorgers en thuisverpleegkundigen zijn pleisters onmisbaar. Afhankelijk van het toepassingsgebied waarvoor jij het hechtmateriaal gaat gebruiken, bestaat er altijd een geschikt type pleister. Zo zijn er de standaard wondpleisters en de hechtpleisters op rol, maar ook wondhechtstrips die de chirurgische hechtdraad vervangen.
Wat is een kleefpleister?
Kleefpleisters behoren tot verpleegkundige materialen en hebben veel verschillende toepassingsmogelijkheden. Een pleister kan bestaan uit een strip die voorzien is van een stevige plaklaag. Sommige pleisters zijn ontworpen om verbanden vast te plakken, terwijl andere pleisters eerder dienst doen om een wonde te bedekken. Bij Tomcare vind je een ruim aanbod aan verschillende types kleefpleisters en hechtingsmateriaal.
Waarvoor kan je een kleefpleister gebruiken?
De gebruikstoepassingen van kleefpleisters zijn gevarieerd. Zo bestaan er kleefpleisters op rol die ontworpen zijn om verbandmateriaal mee te bevestigen of op hun plaats te houden. Andere pleisters dienen dan weer om een wonde af te sluiten. Dit zijn enkele van de meest voorkomende gebruikstoepassingen voor pleisters:
- Verbanden fixeren en vastplakken
- Wonden afdekken
Verschillende types kleefpleisters
Gezien de brede waaier aan toepassingsmogelijkheden bestaat er dan ook een uitgebreid gamma aan verschillende types pleisters. Iedere medische handeling vereist een verschillende aanpak. Daarom kan je kiezen uit deze types pleisters.
Kleefpleisters voor personen met een allergie
Steeds meer mensen ontwikkelen een allergische reactie op de alom bekende pleister. De farmaceutische industrie houdt rekening met deze toenemende trend en ontwikkelde daarom een heel gamma aan hypoallergene pleisters. De pleisters die je in ons aanbod kan terugvinden, bevatten geen bestanddelen die allergische reacties veroorzaken.
Kleefpleisters op rol
Kleefpleisters op rol worden veelal gebruikt om verbanden te fixeren of om steriele pads in de juiste positie te houden. Dit hechtingsmateriaal op rol is verkrijgbaar in verschillende vormen. De Micropore hechtpleister op rol is een vaak gekozen hechtingsmateriaal dat beschikbaar is in 3 verschillende breedtes: de Micropore 1,25 cm, de Micropore 2,5 cm en de Micropore 5 cm. Dit hechtmateriaal is hypoallergeen en kan makkelijk gescheurd worden.
Elastische kleefpleister
Elastische kleefpleisters worden veelal gebruikt om verbandmateriaal volledig te bedekken. Ook voor gebruik rond flexibele gewrichten is de elasticiteit een groot voordeel. Omnifix Elastic bestaat uit elastisch, non-woven fixatiemateriaal dat comfortabel is om te dragen.
Wondpleisters
Wondpleisters zijn de meest bekende pleisters op de markt. Dit verbandmateriaal dient om kleine wonden af te dekken en zijn voorradig in iedere thuisapotheek. Het Kliniplast assortiment wondpleisters bevat pleisters met verschillende afmetingen voor ieder type kleine verwonding. Het assortiment is ook beschikbaar in waterdicht vorm en in de vorm van kinderpleisters met een frivole bedrukking.
Wondpleisters zijn ook beschikbaar als brede pads die makkelijk op maat geknipt kunnen worden. De Dermaplast elastische wondpleister is verkrijgbaar als lange rol waar je zelf makkelijk de benodigde lengte kan afknippen.
Ronde kleefpleisters
Ronde kleefpleisters hebben hun toepassing in het afdekken van een injectieplaats. Ze bewegen makkelijk mee met de huid, ook op beweeglijke plaatsen zoals de binnenkant van de elleboog. Deze ronde pleisters hebben een diameter van 22 mm en zijn zeer geschikt voor personen met een gevoelige huid.
Wondhechtstrips
Omnistrip wondhechtstrips zijn voorzien van een hypoallergene kleefstof. Ze worden gebruikt om kleine wonden of chirurgische incisies af te sluiten en vervangen regelmatig de hechtingen. De wondhechtstrips worden aangebracht op de randen van de wonde om deze bij elkaar te houden en de wonde af te sluiten. De Omnistrips zijn 3 mm breed en 7,6 cm lang.
Hoe moet je een kleefpleister verwijderen?
In de volksmond hebben we het graag over hoe je een pleister best met één korte ruk verwijdert. In sommige gevallen is dat zeker waar. Toch kan je best ietwat voorzichtig zijn met deze techniek, afhankelijk van de verwondingen waar je mee te maken hebt!
Trek kleefpleisters altijd voorzichtig los, zeker bij personen met een dunne of breekbare huid. Door te snel of te hard aan de pleister te trekken, kan de huid loskomen van de onderhuid (skin tear). Bovendien loop je kans om de wonde opnieuw open te trekken. Zeker bij personen die regelmatig een pleister dragen op dezelfde plaats, is de huid vaak broos en gevoelig. Ga dus altijd rustig en beheerst te werk!
Welke kleefpleisters heb jij nodig?
Als thuisverpleegkundige of mantelzorger voorzie je best een breed gamma aan hechtmaterialen in je werkkit. Zorg er voor dat je ten alle tijden gewone wondpleisters bij hebt. Ook de ronde pleistertjes die je aanbrengt na het toedienen van een injectie mogen niet ontbreken. Daarnaast voorzie je best altijd enkele rolletjes Omnipor of Micropore om verbanden stevig te fixeren.
Ben jij op zoek naar een specifiek type kleefpleister of weet je niet exact welke pleisters je nodig hebt? Tomcare luistert naar je wensen en noden. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken!